Avançar en la garantia dels drets laborals ja reconeguts a través d’actuacions vinculades a la Inspecció de Treball de Catalunya
Encara que la ratificació del Conveni 189 de l’OIT és una qüestió que depèn de l’Estat espanyol, la Generalitat de Catalunya pot desplegar diferents mecanismes per garantir el compliment de la Llei 31/1995 de prevenció de Riscos Laborals i els drets laborals ja reconeguts, entre els quals destaquen tots aquells vinculats a l’actuació de la Inspecció de Treball de Catalunya.
En concret, es proposen diferents mecanismes o vies per impulsar i millorar l’actuació de la Inspecció de Treball de Catalunya en aquest àmbit:
- Bústia Col·labora: la Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) disposa d’un formulari telemàtic que qualsevol persona pot emplenar i enviar sense l’obligació d’incloure cap dada personal per denunciar irregularitats laborals. En concret, es proposa difondre la informació d’aquest mecanisme entre les persones que treballen en l’àmbit de cures i la llar. Aquesta bústia pot contribuir força a superar l’obstacle que suposa la inviolabilitat de la llar a l’hora de realitzar inspeccions en aquest espai, ja que un cop es fa una denúncia a la bústia es pot citar a aquestes persones perquè vagin a la ITC a exposar el seu cas.
- Augmentar la detecció del treball submergit: desplegar mecanismes per detectar els treballs desenvolupats en el marc de l’economia submergida. Per exemple, en el cas concret del treball de cures i de la llar es pot fer a través del rastreig dels pagaments regulars efectuats per part de persones grans, en particular, a partir de la col·laboració del Departament d’Economia, que és l’organisme que disposa d’aquests tipus de dades. Tanmateix, es puntualitza que aquesta identificació no ha de traduir-se de manera directa en una sanció a les persones o famílies contractants, sinó en un assessorament inicial que els informi i els doni suport en la regularització d’aquest treball.
Compartir