" class="part-icon-bars">

Sistemes de cura i ODS

Polítiques públiques per a la sostenibilitat de la vida

Fase 2 de 2
Seminari 2: Propostes 20/10/2020 - 31/10/2020
Fases del procés

Recursos de suport per a la promoció del cooperativisme i les societats laborals

23/11/2020 19:28  

La cooperativa i la societat laboral són formes empresarials que per les seves característiques poden aplicar en les seves accions més fàcilment estàndards de l’economia social. Alhora, també s’emmarquen millor amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’agenda 2030. És per això que es proposa promoure la formació de cooperatives i/o societats laborals en l’àmbit del treball de cures i de la llar com una mesura que vetlli per garantir unes condicions de treball més dignes. Sovint les empreses multiserveis promouen una fugida dels convenis d’aplicació per imposar els propis convenis i reduir els costos de la contractació d’aquestes persones, repercutint en les condicions laborals i salarials de les treballadores. A més, la promoció de cooperatives pot facilitar també la regularització administrativa de les nombroses dones migrades que treballen en aquest àmbit en el marc de l’economia submergida.

Existeixen diferents maneres de materialitzar aquests recursos de suport:

-         Recursos de suport tècnic i d’assistència jurídica per ajudar amb els tràmits i requeriments que implica formar una cooperativa i/o una societat laboral.

-         Ajuts econòmics que facilitin a les treballadores realitzar la inversió inicial (3.000 €) que, per exemple, requereix la constitució d’una cooperativa.

-         En relació amb la gestió dels serveis i prestacions de la “Llei de dependència”, es proposa que la Generalitat afavoreixi que es prioritzin empreses que duguin a terme pràctiques de l’economia social.


Trobades relacionades:

[SEMINARI EN LÍNIA] Creació de propostes de polítiques públiques en matèria de cures i conciliació
20 Octubre 2020
14:00 - 16:00
La segona sessió es realitzarà, de forma virtual, amb persones expertes en cures i conciliació de l'àmbit acadèmic, del teixit associatiu català i de les diferents administracions. L'objectiu d'aquesta segona sessió és pensar i coproduir propostes de polítiques públiques en matèria de cures i conciliació a partir de la diagnosi de la primera sessió. Per ampliar i enriquir aquesta sessió es recolliran també totes les propostes que ens faci arribar la ciutadania a través d'aquest portal (pestanya "Propostes en matèria de cures i conciliació"). Aquesta co-creacio de propostes es realitzarà al voltant de cinc eixos temàtics: Eix 1: Treball professionalitzat en l’àmbit de les cures i la llar. Propostes d’actuacions o polítiques relacionades amb l’equiparació de drets i la millora de les condicions laborals i de vida de les persones -en la seva majoria dones- que treballen de manera professional en l’àmbit de les cures i la llar (tant en l'àmbit privat com en el públic). Eix 2: Treball no professionalitzat en l’àmbit de les cures i la llar. Propostes d’actuacions o polítiques relacionades amb la millora de les condicions de vida i la conquesta de drets de les persones que tenen cura d’altres persones dependents en l’entorn familiar.  Eix 3: Jornada laboral i teletreball. Propostes d’actuacions o polítiques relacionades amb la reforma de la jornada laboral i la regulació i/o ampliació del teletreball. Eix 4: Serveis públics - comunitaris. Propostes d’actuacions o polítiques relacionades amb l’augment de la corresponsabilitat de les administracions públiques en la provisió de cures i l’impuls de nous serveis o espais que apuntin a una provisió de les cures més col·lectiva i comunitària. Eix 5: Actuacions dirigides a homes. Propostes d’actuacions o polítiques relacionades amb l’augment de la corresponsabilitat dels homes en la provisió de cures. Es farà un retorn amb les propostes recollides a través del portal i les que sorgeixin de la sessió de treball.
Número d'adhesions0

Referència: II-PROP-2020-11-79913
Versió 1 (de 1) veure altres versions

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/curesODS/f/2952/proposals/79913/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/curesODS/f/2952/proposals/79913/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Comentaris més votats

0 a favor (0%)

Cap comentari amb vots

0 en contra (0%)

Cap comentari amb vots

Deixa el teu comentari

Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.

Carregant els comentaris ...