" class="part-icon-bars">

Sistemes de cura i ODS

Polítiques públiques per a la sostenibilitat de la vida

Fase 2 de 2
Seminari 2: Propostes 20/10/2020 - 31/10/2020
Fases del procés

Reobertura i revisió del programa de subvencions a la contractació de persones en l’àmbit del treball de cura de persones grans o dependents a la llar

23/11/2020 19:28  

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania han obert durant el mes d’agost i principis de setembre (del 4 d’agost al 10 de setembre) un programa de subvencions adreçat a la creació de nova ocupació en l’àmbit del treball de cures. La subvenció ha de consistir en un únic pagament a les figures ocupadores que ofereixen un contracte laboral per a realitzar treballs de cura de persones grans o dependents per un mínim de 12 mesos, a persones que no hagin estat donades d’alta a la Seguretat Social en els darrers 2 anys.

Encara que el programa es valora positivament perquè obre una via per a la regularització de moltes dones migrades, s’han donat diferents problemes que caldria resoldre de cara a una reedició d’aquest, la qual cosa s’estima oportuna i necessària. Les qüestions que caldria revisar són:

-         Termini de presentació de sol·licituds: caldria ampliar-lo considerablement, atès que es requereix bastant temps per recopilar tota la documentació que se sol·licita. En aquest sentit es proposa que sigui un programa que estigui obert de manera permanent.

-         Requisits sol·licitats: caldria revisar els requisits que se sol·liciten per tal d’eliminar aquells que poden suposar un obstacle a la concessió de la subvenció. En concret, s’explica que alguns dels requisits que la Generalitat, com a administració competent, sol·licita per aprovar l’informe d’arrelament social demandat és haver cursat un seguit de mòduls sobre llengua i cultura catalana i drets laborals. Aquests requisits no existeixen en altres territoris de l’Estat i suposen en la pràctica obstacles a l’hora d’obtenir una resolució favorable. Es proposa o bé eliminar-los directament o bé tramitar favorablement l’informe i deixar un termini per cursar aquests cursos a posteriori. .

-         Oferir més informació i recursos de suport per a no saturar a les entitats: en la passada edició algunes entitats que treballen en aquest àmbit van rebre nombroses demandes d’ajut per part de persones que volíem demanar aquesta subvenció, la qual cosa va suposar una càrrega de treball difícil d’assumir per aquestes entitats.


Trobades relacionades:

[SEMINARI EN LÍNIA] Creació de propostes de polítiques públiques en matèria de cures i conciliació
20 Octubre 2020
14:00 - 16:00
La segona sessió es realitzarà, de forma virtual, amb persones expertes en cures i conciliació de l'àmbit acadèmic, del teixit associatiu català i de les diferents administracions. L'objectiu d'aquesta segona sessió és pensar i coproduir propostes de polítiques públiques en matèria de cures i conciliació a partir de la diagnosi de la primera sessió. Per ampliar i enriquir aquesta sessió es recolliran també totes les propostes que ens faci arribar la ciutadania a través d'aquest portal (pestanya "Propostes en matèria de cures i conciliació"). Aquesta co-creacio de propostes es realitzarà al voltant de cinc eixos temàtics: Eix 1: Treball professionalitzat en l’àmbit de les cures i la llar. Propostes d’actuacions o polítiques relacionades amb l’equiparació de drets i la millora de les condicions laborals i de vida de les persones -en la seva majoria dones- que treballen de manera professional en l’àmbit de les cures i la llar (tant en l'àmbit privat com en el públic). Eix 2: Treball no professionalitzat en l’àmbit de les cures i la llar. Propostes d’actuacions o polítiques relacionades amb la millora de les condicions de vida i la conquesta de drets de les persones que tenen cura d’altres persones dependents en l’entorn familiar.  Eix 3: Jornada laboral i teletreball. Propostes d’actuacions o polítiques relacionades amb la reforma de la jornada laboral i la regulació i/o ampliació del teletreball. Eix 4: Serveis públics - comunitaris. Propostes d’actuacions o polítiques relacionades amb l’augment de la corresponsabilitat de les administracions públiques en la provisió de cures i l’impuls de nous serveis o espais que apuntin a una provisió de les cures més col·lectiva i comunitària. Eix 5: Actuacions dirigides a homes. Propostes d’actuacions o polítiques relacionades amb l’augment de la corresponsabilitat dels homes en la provisió de cures. Es farà un retorn amb les propostes recollides a través del portal i les que sorgeixin de la sessió de treball.
Número d'adhesions0

Referència: II-PROP-2020-11-79914
Versió 1 (de 1) veure altres versions

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/curesODS/f/2952/proposals/79914/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/curesODS/f/2952/proposals/79914/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Comentaris més votats

0 a favor (0%)

Cap comentari amb vots

0 en contra (0%)

Cap comentari amb vots

Deixa el teu comentari

Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.

Carregant els comentaris ...