Consulta de participació ciutadana sobre el Projecte de decret per crear i regular el Registre de finques amb iniciatives de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat
Consulta sobre el projecte normatiu inicial
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Normativa
Consulta sobre el projecte normatiu inicial
Objectiu
L’objectiu d’aquesta consulta, dirigida a la ciutadania en general i a les persones i organitzacions potencialment afectades per la norma proposada, és recollir aportacions i visions per precisar la creació i regulació, mitjançant decret, del Registre de finques amb iniciatives de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat. La finalitat del decret és aconseguir un instrument efectiu perquè l’Administració de la Generalitat de Catalunya pugui conèixer amb detall les iniciatives i els compromisos envers la conservació de la natura adquirits per persones físiques i jurídiques que en són promotores i responsables, als efectes de poder optar a mesures de foment que promogui la mateixa Generalitat tals com subvencions, ajuts o beneficis fiscals, entre d’altres.
En compliment del tràmit de consulta pública prèvia d’aquest decret previst a l’article 133 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu, es va realitzar, entre els mesos de desembre de 2018 i gener de 2019 una primera consulta pública sobre la pertinència d’aquest decret, i es va rebre una única aportació sobre la definició de l’objecte del futur Registre. Un cop avaluada i incorporada aquesta aportació, s’ha elaborat una proposta de text del Decret, la memòria general i la memòria d’avaluació de l’impacte.
La consulta és oberta a tota la ciutadania però es considera especialment important la participació de les entitats del Tercer Sector Ambiental de Catalunya i de totes aquelles entitats públiques i privades que utilitzen la custòdia del territori com a eina per a la conservació de la natura. També és important la participació de les agrupacions o associacions de propietaris de finques rústiques que allotgen biodiversitat i on es duen a terme aprofitaments de recursos naturals, que puguin tenir interès en promoure la custòdia del territori o altres estratègies com a fórmula per aconseguir-ne fer un ús més sostenible i compatible amb la conservació de la biodiversitat.
Propostes
Per facilitar la participació es plantegen les preguntes següents:
- Considereu que l’instrument normatiu tal com es planteja serà efectiu per conèixer suficientment les iniciatives de custòdia del territori o altres fórmules cíviques i privades de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat que es desenvolupen a Catalunya?
- Considereu que la definició de les finalitats del Registre són adequades a l’objectiu que es vol assolir i als problemes que es vol resoldre amb aquesta norma?
- Us sembla adequada la classificació de categories proposada en l’article 7 del Decret i els elements d’interès per a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat que s’identifiquen? En trauríeu o afegiríeu algun?
- Penseu que el procediment proposat d’inscripció, registre i baixa de les finques amb iniciatives de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat és suficientment àgil i simplificat? O per contra el considereu excessivament complex en relació amb la naturalesa de les finalitats del Registre? Considereu que cal aportar alguna altra informació per a conèixer amb suficient precisió les iniciatives de conservació que es desenvolupin en les finques que es demanin ser registrades?
- Considereu idoni el contingut mínim proposat per al contracte de custòdia del territori o instrument jurídic anàleg i del pla de gestió de la iniciativa de conservació?
Compartir: