" class="part-icon-bars">

Procés participatiu de la nova llei de participació ciutadana de Catalunya

#LleiParticipa Procés participatiu de la nova llei de participació ciutadana de Catalunya

Fase 3 de 3
Retorn 13/03/2023 - 31/03/2023
Fases del procés

S2.14 Incloure un capítol de drets a la futura llei

31/10/2022 16:45  
Acceptades

Es valora la necessitat que la futura llei inclogui un capítol o apartat que expliciti els diferents drets que té la ciutadania vinculats a la participació. Per exemple, el dret a la informació, a l’accés als mecanismes de participació, al retorn, etc. També es valora que un d’aquests drets hauria de ser el de poder aportar informació pròpia per part de la ciutadania i altres agents als processos de participació de manera que la informació amb la que es debati o treballi no sigui només l’aportada pels tècnics o les administracions impulsores.

Aquesta proposta ha estat acceptada perquè:

La llei tindrà un apartat dedicat als drets de les persones participants, entre els quals es contempla el d'obtenir un retorn a les aportacions realitzades en el marc d'un mecanisme de participació.

Trobades relacionades:

Drets de ciutadania i inclusió. La mirada professional (sessió virtual)
18 Octubre 2022
10:00 - 12:30
Com la llei pot garantir i millorar la participació de la ciutadania?  La inclusió de diferents perfils i visions en qualsevol fase del cicle de les polítiques públiques (disseny, execució, seguiment, avaluació) és fonamental per garantir una participació ciutadana de qualitat.  Així doncs, l’objectiu de remoure els obstacles per garantir el dret de participació de totes les persones ha d’estar al centre de qualsevol política de participació ciutadana, i com no, al centre de la nova llei de participació ciutadana.  A dia d’avui, una de les mancances més flagrants dels mecanismes de participació impulsats des de les administracions és la incapacitat d’arribar a col·lectius amb menys tendència a participar com per exemple joves, gent gran o persones nascudes fora de Catalunya.  El perfil més nombrós de persona que més participa als processos de la Generalitat de Catalunya (dades 2018-2019) és Dona (63 %); Edat entre 35 i 54 anys (45 %); Nascuda a Catalunya (79 %); Ocupada (81 %) al sector serveis; Amb estudis universitaris (81 %); I que viu a l’àmbit metropolità (44 %). Pel que fa a la dificultat per arribar als col·lectius que menys participen, d’acord al Panel de polítiques locals 2020, dues de les tres principals preocupacions dels municipis en la participació ciutadana són:  • Els col·lectius que habitualment no participen. • L'escassa participació ciutadana a les convocatòries que fa l’ajuntament.  El 51 % dels ajuntaments catalans consideren necessari revisar les seves estratègies i instruments de promoció de la participació virtual segons el  que recopila dades dels municipis de més de 10 mil habitants.  Sobre que debatrem: • Sobre com des de la llei es poden establir mesures per afavorir que tothom pugui participar i fer-ho en condicions d'igualtat. Això implica trobar els camins per arribar a col·lectius i ciutadania no present. • Sobre com establir mecanismes i garanties que facilitin l'exercici de la participació ajustant-la a les diferents formes existents i/o possibles, com per exemple l'accessibilitat. • Sobre les transformacions, vies i recursos necessàries per fer-ho possible. Durant la sessió es tractaràn les qüestions de l'eix 4: accessibilitat i diversitat. Es pretén que la sessió sigui un espai de trobada i debat per a persones professionals de la participació ciutadana (administracions públiques, món acadèmic, facilitadors de dinamització, ...). Però, en tot cas, està obert a tothom qui vulgui participar.
Referència: II-PROP-2022-10-85864
Versió 2 (de 2) veure altres versions

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/novalleiparticipacio/f/3548/proposals/85864/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/novalleiparticipacio/f/3548/proposals/85864/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Comentaris més votats

0 a favor (0%)

Cap comentari amb vots

0 en contra (0%)

Cap comentari amb vots

Deixa el teu comentari

Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.

Carregant els comentaris ...