Aportacions Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT)
El Codinucat creu necessari la incorporació de la professió de dietista-nutricionista en el present Decret, concretament i en referència a la pàg 30/36 on s'especifica:
U.11 Nutrició i dietètica: unitat assistencial en la qual, sota la responsabilitat d'un facultatiu o facultativa, s'encarrega de l'adequada alimentació i nutrició dels pacients ingressats i dels que necessiten continuar el tractament dieteticonutricional després de l'ingrés.
Considerem necessari incorporar:
U.11 Nutrició i dietètica: unitat assistencial en la qual, sota la responsabilitat d'un diplomat/a o graduat/da en Nutrició Humana i Dietètica, s'encarrega de l'adequada alimentació i nutrició dels pacients ingressats i dels que necessiten continuar el tractament dieteticonutricional després de l'ingrés. A més a més de dur a terme funcions i activitats pròpies de la seva titulació, amb finalitat preventiva, educativa o terapèutica.
Aquesta aportació es sustenta amb:
*La Llei 44/2003, de 21 de novembre (B.O.E. 22-11-2003), d’Ordenació de les Professions Sanitàries (LOPS) estableix com a tal, en el seu article 2, que la professió de dietista-nutricionista és aquella per a l’exercici de la qual habilita el títol de Diplomat en Nutrició Humana i Dietètica, i en l’article 7.2.g) de la LOPS qualifica als Dietistes-Nutricionistes com:
“Diplomats universitaris en Nutrició Humana i Dietètica que desenvolupen activitats orientades a l’alimentació de la persona o de grups de persones adequada a les necessitats fisiològiques i, si escau, patològiques d’aquestes, d’acord amb els principis de prevenció i salut pública.”
*Segons la Conferència de Consens del Perfil Professional del Diplomat en Nutrició Humana i Dietètica:
“Un dietista-nutricionista és un professional de la salut, amb titulació universitària, reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per a intervenir en l’alimentació d’una persona o grup, des dels següents àmbits d’actuació: la nutrició en la salut i en la malaltia; el consell dietètic; la investigació i la docència; i la salut pública des dels organismes governamentals, les empreses del sector de l’alimentació, i la restauració col·lectiva i social.”
*I segons la European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD):
“El dietista-nutricionista és una persona qualificada i legalment reconeguda per a poder aconsellar una bona alimentació, tant per a grups de persones o d’individus, amb un bon estat de salut, com d’aquells que necessiten un règim terapèutic.”
*L’Ordre CIN/730/2009, de 18 de març, per la qual s’estableixen els requisits per a la verificació dels títols universitaris oficials que habilitin per a l’exercici de la professió de dietista-nutricionista, deixa especificat que: “La professió de dietista-nutricionista és una professió regulada l'exercici de la qual requereix estar en possessió del títol oficial universitari de Diplomat o Graduat en Nutrició Humana i Dietètica.”
Esperant puguin tenir en compte aquestes aportacions i així creant la redacció similar a la d'altres professions sanitàries com U.59, U.60, U.61.
Compartir