Vés al contingut principal

Configuració de les galetes

Fem servir galetes per assegurar les funcionalitats bàsiques del lloc web i per a millorar la teva experiència en línia. Pots configurar i acceptar l'ús de galetes, i modificar les teves opcions de consentiment en qualsevol moment.

Essencials

Preferències

Analítiques i estadístiques

Màrqueting

Mostra el text de la traducció automàtica Advertència: Pot ser que el contingut sigui traduït automàticament i no sigui 100% acurat.

Propostes del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB)

Consideracions del Col·legi de Metges en relació amb la consulta pública prèvia a l’elaboració d’un projecte de decret de modificació del Decret 151/2017, de 17 d’octubre, pel qual s’estableixen els requisits i les garanties tecnicosanitàries comunes dels centres i serveis sanitaris i els procediments per a la seva autorització i registre.

 

Des del COMB valorem molt positivament la iniciativa d’elaboració d’aquest projecte de decret de modificació del Decret 151/2017, de 17 d’octubre, pel qual s’estableixen els requisits i les garanties tecnicosanitàries comunes dels centres i serveis sanitaris i els procediments per a la seva autorització i registre, als efectes de millorar l’eficàcia i eficiència dels procediments relatius a les autoritzacions sanitàries que aquest regula, i també, la voluntat de consens i diàleg per part del Departament de Salut per cridar a participar en la seva modificació als agents implicats.

Es tracta d’una modificació necessària i, que sens dubte, ha de ser un avenç que aportarà una major seguretat jurídica, tant pels interessats afectats pel Decret, pels mateixos centres sanitaris, com pel Departament o pels mateixos Col·legis professionals que orienten i assessoren els professionals implicats.

De les possibles solucions alternatives proposades pel Departament, compartim que l’opció a seguir més efectiva és l’opció normativa. En aquest sentit, us fem arribar unes observacions tot esperant que puguin ser tingudes en compte i reflectides en la redacció del Projecte de modificació del Decret:

  1. Seguretat Jurídica.

1.- Els centres sanitaris i consultes mèdiques, des d’abans de l’inici del procediment d’autorització administrativa, han de poder conèixer tots els requisits i documentació a aportar, en funció de les característiques concretes de cada centre o consulta. Per això, els requisits, que alguns ja es recullen en el Decret, si s’han de completar, s’ha de fer amb un instrument reglat normativament, per assolir la seguretat jurídica predicable en tot procediment. En tot cas, aquest instrument ha de ser flexible, modificable i actualitzable, quan sigui necessari, però sempre amb l’aixopluc mínim normatiu.

2.- A l’efecte de donar seguretat jurídica als ciutadans i als professionals sanitaris en relació amb la figura del Responsable Assistencial, seria convenient:

  • Que en el document de sol·licitud de funcionament del centre sanitari s’inclogués un document de declaració responsable signada pel professional designat pel càrrec de Responsable Assistencial del centre amb les seves funcions i la corresponent acceptació del càrrec.

  • Que s’habiliti un procediment més àgil per tal que es pugui comunicar les modificacions en el càrrec de Responsable assistencials dels centres.

  • Que s’inclogui la identitat del professional que ostenta el càrrec de Responsable Assistencial en el registre públic de centres autoritzats, identitat que ha de ser pública i accessible.

3.- Possibilitat que el Departament pugui exercir les seves funcions d’inspecció, vigilància i control respecte als centres no autoritzats que duen a terme una activitat sanitària per part de persones sense titulació sanitària o sense titulació sanitària suficient, posant en risc la salut dels ciutadans.

D’acord amb l’article 24 de la Llei 14/1986 de 25 d’abril, General de Sanitat, les activitats públiques o privades que, directament o indirectament, puguin tenir conseqüències negatives per a la salut, seran sotmeses pels òrgans competents a les limitacions de caràcter administratiu, d’acord amb la normativa bàsica. Així mateix, l’article 26 habilita a les autoritats sanitàries a adoptar les mesures que considerin pertinents com a suspensió de l’activitat o tancament o les que es considerin sanitàriament justificades.

En aquest sentit, el propi redactat del Decret recull com a finalitat primordial l’establiment dels requisits mínims per a la seguretat i qualitat de l’assistència prestada als ciutadans per desenvolupar en condicions de seguretat i qualitat l’activitat sanitària. I en el capítol V, referent a la inspecció, vigilància i control de les obligacions es preveu que la Direcció General competent pot ordenar la prohibició d’activitats o clausura dels centres o serveis sanitaris que no comptin amb les preceptives autoritzacions, així com la suspensió del seu funcionament fins que no s'esmenin els defectes o es compleixin els requisits exigits per raons de sanitat, higiene o seguretat.

Partint d’aquestes premisses, considerem que s’hauria d’incloure en el Projecte de modificació del Decret la possibilitat que el Departament pogués també actuar contra aquells centres no autoritzats que duen a terme una activitat sanitària per part de persones sense titulació sanitària o sense titulació sanitària suficient, posant en risc la salut dels ciutadans per raons de sanitat, higiene o seguretat i que, en molts casos, fan publicitat com a centres de medicina alternativa induint a error als ciutadans en la creença que es tracta d’un centre degudament habilitat per aquestes pràctiques. En aquests casos, el Departament hauria d’acordar les mesures cautelars pertinents i a més, si detectés la comissió d’un possible delicte, fer la corresponent comunicació a les autoritats judicials.

És a dir, de la mateixa manera que el Departament pot tancar centres autoritzats on no treballen professionals sanitaris degudament titulats pel servei que es presta, amb més raó, podria ordenar el tancament cautelar de centres no autoritzats que realitzin pràctiques sanitàries sense personal no titulat o sense titulació sanitària suficient. La mesura cautelar de tancaments és d’efectes immediats, a diferència dels acords que es puguin prendre en seu judicial de naturalesa cautelar o condemnatòria molt més dilatada en el temps, i que salvat de casos flagrants, no és tan eficaç en relació amb els drets que es pretenen protegir.

 

B. Solucions adreçades a aconseguir una major celeritat de les actuacions.

1.- Considerem que el procediment d’autorització de les consultes mèdiques o centres sanitaris que no realitzen procediments invasius o mínimament invasius, es pot simplificar modificant el document de sol·licitud d’autorització pel que fa a la declaració responsable que ja s’hi conté, on s’inclogui la declaració de compliment de tots els requisits previstos per la normativa, que hauran de ser acreditats aportant la corresponent documentació, de manera que, un cop presentada, el titular de la consulta o centre pugui iniciar l’activitat professional de forma provisional, mentre no disposi de la resolució definitiva d’autorització, prèvia la inspecció oportuna, si és el cas.

Cal afegir, que el projecte tècnic pel que fa a les instal·lacions dels centres o consultes han estat confeccionats per un tècnic competent degudament col·legiat (arquitecte/a, enginyer/a, arquitecte/a tècnic, enginyer/a tècnic) que ofereix una aparença de veracitat jurídica suficient per engegar l’activitat del centre o consulta, sense perjudici que l’administració pugui realitzar la comprovació que correspongui. en cas que ho consideri necessari.

A més a més, en el cas de les consultes mèdiques, en virtut del Conveni de col·laboració subscrit entre el Departament i el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), per a la delegació de determinades funcions d’autorització sanitària de consultes mèdiques, des del CCMC ja es verifica prèviament el compliment dels requeriments de les sol·licituds d’autoritzacions gestionades emetent el corresponent informe tècnic no vinculant sobre el compliment dels requisits que s'estableixen a la normativa d'aplicació, i sobre la documentació aportada.

Aquesta seria una manera d’evitar les dilacions dels procediments, que la mateixa Administració reconeix a la memòria del projecte, amb independència dels recursos que es puguin destinar. Ara bé, no obstant això, fora convenient que, amb aquesta finalitat, l’Administració també es dotés de més recursos en aquest àmbit.

Alhora, caldria incloure en el projecte de modificació del Decret, en la mesura que sigui possible, els requeriments que haurien de complir les consultes mèdiques als efectes que els professionals sanitaris siguin coneixedors de les seves obligacions i d’agilitzar la tramitació i assessorament per part dels Col·legis Professionals.

2.- Pel que fa a la resta de centres que no duen a terme una activitat mínimament invasiva, es proposa la introducció d’Entitats Col·laboradores de l’Administració (ECA) amb la finalitat de verificació i control de les condicions i requeriments legals en les sol·licituds d’autorització dels centres sanitaris més complexes a l’efecte de reduir les càrregues administratives al Departament i celeritat en la resolució dels expedients.

3.- Millorar el procediment intern de gestió de l’autorització i establir criteris uniformes per a la resolució dels expedients d’acord amb els criteris que s’estableixin pel Departament.

4.- Alternativament a tot l’anterior, establir el silenci positiu en els procediments de l’autorització administrativa sanitària pels supòsits que no es resolgui dins dels terminis establerts tal i com ja es fa en altres comunitats. 

L’article 24 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques estableix el silenci positiu com a regla general en els procediments iniciats a sol·licitud de l’interessat llevat del supòsit que la resolució estimatòria atorgués drets contraris a l'ordenament jurídic o afectés l’interès general. Aquesta modificació reduiria la càrrega administrativa tant pels centres sanitaris com per al Departament, s’evitarien els perjudicis econòmics que pateixen alguns centres sanitaris en les tramitacions que s’allarguen en el temps, donant també una seguretat jurídica als pacients.

 

Dra. Sònia Miravet Jiménez

Secretari de la Junta de Govern

 

 

Comentari

Confirmar

Si us plau, inicia la sessió

La contrasenya és massa curta.

Compartir