Vés al contingut principal

Configuració de les galetes

Fem servir galetes per assegurar les funcionalitats bàsiques del lloc web i per a millorar la teva experiència en línia. Pots configurar i acceptar l'ús de galetes, i modificar les teves opcions de consentiment en qualsevol moment.

Essencials

Preferències

Analítiques i estadístiques

Màrqueting

Ajuda

Són espais d'interlocució entre la ciutadania i l'Administració, on pots aportar les teves opinions, necessitats, propostes i expectatives.

Suma la teva participació a través dels mecanismes que tens a la teva disposició!

Procés participatiu de l'Estratègia per una Societat Longeva i una Vida Plena

Participa en l'elaboració del document de bases

Quant a aquest procés

Presentació

L’esperança de vida en néixer a Catalunya s’ha incrementat al llarg dels anys, arribant a ser l’any 2022 de 83,49 anys (86,09 anys per les dones i 80,78 anys pels homes). Aquest fet ha generat un increment del número de persones de 65 i més anys. En paral·lel, la taxa de fecunditat a Catalunya ha anat disminuint al llarg dels anys situant-se l’any 2022 en el 1,17 de fills per dona, estant doncs, per sota de la taxa de reemplaçament que es situa en 2,1 fills per dona. En paral·lel, l’edat mitjana de maternitat s’ha anat incrementant situant-se l’any 2022 en 32,64 anys.

El canvi demogràfic a Catalunya s’està consolidant amb l’augment progressiu de la població de 65 anys que continuarà en el futur. Una projecció realitzada per l’IDESCAT, estima que l’any 2030 hi haurà 1.765.609 persones de 65 i més anys (21,86 %) i l’any 2050 hi haurà 2.490.039 persones de 65 i més anys (28,92%).

La societat que vivim ha esdevingut longeva i ho serà encara més en el futur. Aquesta realitat que cal posar en valor, a la vegada suposa un repte social per donar resposta a les necessitats d’una població que cada cop, de forma majoritària, arriba en millors condicions de salut i cura i amb més ganes de ser part activa de la societat de la que formen part. Per fer front a aquesta nova realitat cal un compromís dels poders públics i dels diferents agents de la societat civil (entitats, empreses, professionals, ....) per assolir els nous reptes. Aquests compromisos s’ha de consolidar en una Estratègia per la Societat Longeva i Vida Plena amb la intervenció i complicitat dels diferents cicles de la vida.

Aquesta eina d’intervenció haurà de posar al centre les persones i abordar la seva integralitat al llarg tots els seus cicles de vida i en alguns aspectes especialment el cicle d’envelliment.

És un imperatiu social abordar el concepte de societat longeva i vida plena, que no és altre que incorporar la idea que cada vegada l’esperança de vida és més llarga i hem d’abordar els reptes necessaris per tal d’assolir un envelliment digne.

És, doncs, un projecte de país que demana el debat i els acords entre tots els agents implicats: ciutadania, organitzacions, professionals i forces polítiques.

Aquest procés neix amb la voluntat d’identificar les diferents actuacions i acordar-les per avançar en la construcció d’un model de societat adaptada a una major longevitat que faciliti les condicions per una vida plena en tots el cicles de la vida i molt especialment en el cicle de vida dels majors de 60 anys, treballar pensant en el futur.

Referència: II-PART-2024-06-700

Confirmar

Si us plau, inicia la sessió

La contrasenya és massa curta.

Compartir