" class="part-icon-bars">

Carta Europea de Turisme Sostenible del Parc Natural de l'Alt Pirineu

#CETSAltPirineu Espai de participació per al desenvolupament del Dossier de la Candidatura a EUROPARC (Fase I)

Ajuda

Són espais d'interlocució estable entre la ciutadania i l'Administració, on pots aportar les teves opinions, necessitats, propostes i expectatives.

Tanca l'ajuda

Sobre aquesta assemblea

El Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP) va iniciar durant el 2021 el procés per optar a l’acreditació de l’espai a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS).

Aquest és un espai permanent de coordinació entre entitats, població local i Parc Natural per a la preparació del dossier de candidatura (diagnosis, estratègia i pla d'acció) per obtenir la Carta Europea de turisme sostenible (Fase I) dels municipis que integren el Parc Natural de l'Alt Pirineu i la Xarxa Natura 2000 "Alt Pallars".

La Carta Europea de Turisme Sostenible en espais naturals protegits (CETS) és una iniciativa de la Federació EUROPARC, organització que reuneix Espais Naturals Protegits de 38 països europeus. EUROPARC és l’entitat gestora que concedeix l’adhesió a la CETS als espais protegits, en els quals verifica que hi ha un compromís per aplicar els principis del turisme sostenible. És un mètode i un compromís voluntari; la CETS orienta els gestors dels espais naturals protegits i les empreses turístiques per definir les seves estratègies de desenvolupament de manera conjunta i participada.

Objectius

  • Augmentar el coneixement sobre l’espai protegit i donar suport, al mateix temps, a la seva preservació perquè pugui ser gaudit per les generacions presents i futures.
  • Millorar el desenvolupament sostenible i la gestió turística de l’espai protegit i la seva àrea d’influència, tenint presents les necessitats de l’entorn, de la població i les empreses locals i dels visitants.
  • Implicar les empreses locals en un projecte comú de turisme sostenible. Sense aquesta implicació, no hi ha projecte CETS.


Fases

Fase I. Acreditació d’espais naturals protegits
L’espai protegit, amb l’acord i compromís dels empresaris turístics i altres actors locals, sol·licita l’adhesió, i és el territori qui rep l’acreditació de la CETS.

Fase II. Adhesió de les empreses
El sistema d’adhesió distingirà, en els espais ja acreditats, aquelles empreses que més i millor s’esforcen per fer sostenible la seva activitat i col·laborar amb els gestors de l’espai. Són les empreses turístiques les que voluntàriament poden sol·licitar la seva adhesió. Aquest reconeixement serà molt més que una altra nova marca de qualitat, perquè, a més, garantirà una autèntica col·laboració entre l’empresa i l’espai protegit per avançar en el desenvolupament d’un turisme sostenible.

Beneficis de l’adhesió

  • Per a l’espai natural protegit: protecció i conservació del territori, millora de l’oferta turística integrada a l’espai.
  • Per a les empreses turístiques: disposar d’eines útils per a la sostenibilitat de l’empresa, suport tècnic i promoció en xarxa.
  • Per al turisme: gaudir d’una experiència singular i sostenible amb major nivell de qualitat dels serveis.
  • Per a les administracions: oportunitat de millorar la imatge del territori i criteris fiables per distingir empreses i pràctiques sostenibles.


Fase III. Adhesió de les agències de viatges
La primera passa fou estructurar un grup de treball, constituït per agents públics i privats, representatius de tot el sector turístic i de l’àmbit de la conservació per establir conjuntament una forma de treball que permetés avançar en les diferents fases que estableix la Federació EUROPARC per assolir de forma efectiva l’acreditació a la Carta.


Àmbit territorial

L’àmbit de la Carta Europea de Turisme Sostenible, CETS, està integrada per tot el territori del Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP), amb representació en 15 municipis, així com també el territori dels municipis de Baix Pallars, al Pallars Sobirà, i les Valls d’Aguilar i la Seu d’Urgell, a l’Alt Urgell.

D’aquests 18 municipis, 14 corresponen al Pallars Sobirà, i els altres 4 a l’Alt Urgell. Ambdues comarques formen part de l’àmbit territorial de l’Alt Pirineu, a la província de Lleida. 


Més informació

https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/viure-hi/cets/

https://www.redeuroparc.org/actividades/carta-europea-turismo-sostenible/fase-i-cets

Propòsit de l'acció

Durant els anys 2021 i 2022 està previst preparar el dossier de candidatura per presentar a la Federació EUROPARC per obtenir per primer cop l'acreditació de la CETS del territori dels municipis del Parc Natural de l'Alt Pirineu, la Xarxa Natura 2000 "Alt Pallars" i la Seu d'Urgell mitjançant la preparació de forma participativa de la diagnosi, l'estratègia i el pla d'acció corresponent. 

Composició

El Grup de Treball de la CETS del Parc Natural de l'Alt Pirineu està composat pels següents membres:

Associació de Cases de Turisme Rural del Pallars Sobirà

Associació Empreses d’Esports Aventura del Pallars Sobirà

Associació Guies Interprets del Parc Natural de l’Alt Pirineu

Associació de Productors Agroalimentaris del Parc Natural de l’Alt Pirineu

Associació de Campings de Lleida

Associació Gastronòmica “la Xicoia”

Ajuntament de Baix Pallars

Ajuntament de la Guingueta d'Àneu

Ajuntament de La Seu d’Urgell

Ajuntament de Sort

Comunitat Municipis Cardosencs

Consorci LEADER Alt Urgell-Cerdanya

Consorci LEADER Pirineu Occidental

Consorci Turisme Valls d'Àneu

Delegació del Govern a l’Alt Pirineu i Aran

Federació d'Hosteleria de Lleida

MonNatura Pirineus - Fundació la Pedrera

Oficina turisme comarcal Pallars Sobirà

Oficina turisme comarcal Alt Urgell

Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida

Reserva Nacional de Caça Alt Pallars

SkiPallars (FGC)

Departament Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Tipus de consell de participació Grup de treball
Data de creació 14/06/2021
Creat per Públic
Inclòs a 11/01/2022
Durada 31/12/2025
Referència: II-ASSE-2022-01-86

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/assemblies/CETSAltPirineu/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/assemblies/CETSAltPirineu/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>