Vés al contingut principal

Configuració de les galetes

Fem servir galetes per assegurar les funcionalitats bàsiques del lloc web i per a millorar la teva experiència en línia. Pots configurar i acceptar l'ús de galetes, i modificar les teves opcions de consentiment en qualsevol moment.

Essencials

Preferències

Analítiques i estadístiques

Màrqueting

Ajuda

Són espais d'interlocució estable entre la ciutadania i l'Administració, on pots aportar les teves opinions, necessitats, propostes i expectatives.

Atenció al final de la vida

Atenció al final de la vida

Sobre aquest consell de participació

L’esperança de vida de la població catalana és una de les més altes del món, cada vegada morim a una edat més avançada. Malgrat que hi ha un percentatge de persones que es moren a causa de malalties agudes, com ara infeccions i infarts, o per causes externes (accidents), aproximadament el 75% de la població morirà a causa d’una o més malalties cròniques. Algunes d’aquestes malalties són de llarg recorregut (insuficiència cardíacamalaltia pulmonar obstructiva crònicademències com l’Alzheimer, alguns tipus de tumors...), mentre que en d’altres el recorregut pot ser més curt. En conseqüència, podem dir que a Catalunya hi ha un alt percentatge de persones que arribaran al final de la seva vida després d’un període en què hauran estat malaltes.

En l’etapa final de la vida, les persones necessiten rebre una atenció multidimensional adequada que doni resposta a les seves necessitats biopsicosocials i espirituals. Les cures pal·liatives esdevenen prioritàries, amb la finalitat que encara que no es pugui curar, es pugui alleugerir el patiment i garantir la qualitat de vida i la dignitat de la persona de forma precoç i en tot moment.

Davant d’aquest procés, les persones tenen el dret i el deure d’expressar les seves preferències i els seus valors, i d’acordar amb el seu entorn i els professionals sanitaris quin tipus d’atenció volen rebre, en el marc d’una relació comprensiva, compassiva i basada en la millor pràctica assistencial possible. Convé que ho facin a l’inici del procés, abans que pugui arribar un moment en què la situació no els ho permeti. També convé revisar les preferències al llarg del procés de la malaltia, ja que les necessitats poden ser canviants.

Promoure les cures pal·liatives i una atenció digna en el tram final de la vida. 

Propòsit de l'acció

Reforç del grup existent per promoure les cures pal·liatives i una atenció digna en el tram final de la vida. 

Referència: II-ASSE-2025-02-127

Confirmar

Si us plau, inicia la sessió

La contrasenya és massa curta.

Compartir