El sistema sanitari català presenta uns resultats que el situen al capdavant d'Europa com un dels sistemes de referència, està ben valorat pels usuaris i és un motor important per a l'economia del nostre país. Per tal de mantenir i millorar la qualitat amb la que es presta l'atenció sanitària, el nostre sistema sanitari requereix d'actuacions coordinades.
La qualitat de l'atenció sanitària està directament relacionada amb l'efectivitat i l'eficiència dels serveis sanitaris prestats per aconseguir el màxim valor possible pels recursos esmerçats.Està demostrat que al costat de pràctiques d'efectivitat contrastada, n'hi ha d'altres d'un valor escàs i algunes en què l'evidència constata que no aporten valor.
Evitar les pràctiques clíniques que no aporten valor pot contribuir a millorar la qualitat assistencial, la innovació i la sostenibilitat del sistema sanitari, en la mesura que permet alliberar recursos que puguin ser destinats a procediments que sí que afegeixen valor a la pràctica clínica. És per això que el mètode per al desenvolupament d'aquest projecte és explícit i transparent, amb la participació dels professionals sanitaris en totes les seves etapes.
El projecte es basa en la col·laboració estreta i continuada entre les societats científiques, els professionals sanitaris, els pacients i l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS).
General
Específics
Informar la comunitat professional i la ciutadania sobre procediments que, segons l'evidència científica i el consens d'experts, no aporten beneficis per a la salut.
Fomentar la participació dels professionals sanitaris en la identificació de pràctiques de poc valor.
Avaluar l'impacte de les recomanacions en el sistema sanitari, tant des del punt de vista de procés com de resultats finals.
Cocreació entre el grup de recerca del grup de recerca
Compartir