" class="part-icon-bars">

Consulta pública prèvia a l’elaboració d’un projecte de decret de regulació dels centres de neteja i desinfecció dels vehicles i mitjans de transport d’animals

Consulta pública prèvia a l’elaboració d’un projecte de decret mitjançant el qual es regulen certs aspectes dels centres de neteja i desinfecció dels vehicles i mitjans de transport utilitzats en el transport d’animals per carretera

Fase 1 de 1
Introducció 17/03/2022 - 18/04/2022
Fases del procés
Ajuda

Són espais d'interlocució entre la ciutadania i l'Administració, on pots aportar les teves opinions, necessitats, propostes i expectatives.

Suma la teva participació a través dels mecanismes que tens a la teva disposició!

Tanca l'ajuda

Quant a aquest procés

La consulta té per objecte compartir amb el sector i els agents implicats la regulació de certs aspectes relacionats amb els Centres de Neteja i Desinfecció de vehicles i mitjans de transport utilitzats en el transport d’animals, que no han estat regulats al RD 638/2019 i es desenvoluparan en la futura norma i en concret:

-Si consideren adequades les excepcions que es preveuen incorporar al requisits de distàncies

-Altres solucions alternatives al problema

Objectius

-Afavorir la implantació a Catalunya de nous centres de neteja i desinfecció, i la modernització dels existents.

- Millorar la seguretat jurídica de l’activitat vinculada als centres de neteja i desinfecció.

- Incrementar la seguretat animal -i alimentària general- i evitar la difusió de malalties que puguin derivar-se del transport de bestiar.


La Llei 8/2003, de 24 d’abril, de Sanitat Animal, regula la neteja i la desinfecció dels vehicles i mitjans de transport utilitzats en el transport d’animals. Aquesta llei estableix la necessitat que els vehicles que transporten animals es netegin i desinfectin amb productes autoritzats, una vegada descarregats els animals. Tanmateix estableix que, en el cas de transports i descàrrega a escorxador, el vehicle n’haurà de sortir necessàriament buit, net i desinfectat i que els escorxadors han de disposar, a les seves instal·lacions, d'un centre de neteja i desinfecció de vehicles de transport d'animals. No obstant, en relació amb aquests aspectes, conclou que reglamentàriament s'han d'establir els requisits per a la seva instal·lació i les situacions exceptuades d'aquesta exigència.

El Reial Decret 638/2019, de 8 de novembre, pel qual s’estableixen les condicions bàsiques que han de complir els centres de neteja i desinfecció dels vehicles dedicats al transport per carretera d’animals vius, productes per a l’alimentació d’animals de producció i subproductes d’origen animal no destinats a consum humà, i es crea el Registre nacional de centres de neteja i desinfecció, justifica la necessitat d’adaptar la normativa autonòmica al nou marc estatal. A més, a Catalunya hi ha un nombre insuficient de centres de neteja i desinfecció d’aquests vehicles, en proporció al nombre d’explotacions existents i el nombre de moviments de bestiar que es produeix.

La regulació estatal vigent fins l’entrada en vigor del Reial Decret 638/2019 ha estat el Reial Decret 1559/2005 de 23 de desembre, sobre condicions bàsiques que han de complir els centres de neteja i desinfecció dels vehicles dedicats al transport per carreterea en el sector ramader. A nivel de normativa autonòmica, l’Ordre de 2 d’agost de 2001, per la qual s’estableixen normes per a la inscripció al Registre oficial d’establiments i serveis plaguicides, dels centres de neteja i desinfecció de vehicles destinats al transport de bestiar, i se’n regula el funcionament. Els requisits derivats d’aquesta normativa aplicables als centres de neteja i desinfecció només permetia algunes excepcions al tema de la distància mínima d’1 km entre l’explotació i el centre de neteja i desinfecció.

A més, el Reial Decret 638/2019 atribueix a les autoritats competents de les comunitats autònomes la competència per desenvolupar alguns aspectes, com són:

-la possibilitat de regular determinades excepcions al compliment de la distància d’1km respecte a qualsevol explotació ramadera en cas de factors de consideració especial, com les característiques geogràfiques del territori o que les espècies animals que transportin els vehicles que es netegen o desinfecten per a les quals s’autoritzi el centre no representin un risc sanitari per a les espècies presents a l’explotació ramadera.

-el procediment i requists per a registrar la informació associada als centres de neteja i desinfecció o les condicions de validesa dels certificats de neteja en els desplaçaments de curta distància d’un determinat tipus. 

Amb aquesta iniciativa es preten afegir algunes excepcions a les existents actualment, ja que ara la normativa estatal ho permet, concretament:

1.    En els centres que donen serveis a tercers que:

a)   s’hagin d’ubicar en zones d'elevada circulació de vehicles dedicats al transport en el sector ramader. En aquest cas, les instal·lacions han d’estar dins un polígon industrial amb les mesures de bioseguretat complementàries que calguin per evitar el risc de difusió de malalties. Per això s’hauran d'especificar aquestes mesures de bioseguretat, que el departament competent en ramaderia pot complementar o modificar.

b)   s’hagin d’ubicar en zones de consideració especial, com les característiques geogràfiques del territori. En aquest apartat s’inclouen les comarques i les àrees de muntanya tal com les defineix la Llei 2/1983, de 9 de març, d'alta muntanya i les seves subsegüents modificacions.

c)    s’hagin d’ubicar en una zona propera a explotacions ramaderes quan les espècies per a les quals s’autoritzi el centre no representin un risc sanitari per a les espècies presents a les explotacions ramaderes respecte les quals es redueix la distància.

d)   que vulguin autoritzar-se només per a determinades espècies podran reduir les distàncies respecte a explotacions que mantenen espècies no relacionades epidemiològicament.

2.    Els centres d’ús restringit respecte les explotacions que formin part de l’entitat a la qual el centre de neteja i desinfecció dona servei, sempre que es compleixin els requisits establerts a l’article 5.1 del RD 638/2019. En aquest cas, la distància mínima que es vol establir és de 300 m, tot i que es podrà reduir fins a 100 m en casos justificats o especials que per la classificació zootècnica de l’explotació o accidents geogràfics es determini que el risc sanitari és menor i sempre amb la prèvia valoració de la Comissió de Registre.

La iniciativa no està recollida en al Pla normatiu ni al Pla de Govern

El que es decideix La regulació de certs aspectes relacionats amb els Centres de Neteja i Desinfecció de vehicles i mitjans de transport utilitzats en el transport d’animals
Qui hi participa A banda de convidar a participar la ciutadania en general per tal que pugui tenir l’oportunitat d’expressar tot el que consideri adient respecte aquesta iniciativa, fora especialment interessant comptar amb la participació d'entitats sectorials
Com es decideix Propostes ciutadanes
Departament Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Grup promotor Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Disposa de retorn No
Data d'inici 17 de Març de 2022
Data de finalització 18 de Abril de 2022
Referència: II-PART-2022-03-470

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/CNiD/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/CNiD/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Estadístiques

22

Seguidores