El passat octubre de 2020, Catalunya va esdevenir membre de l'Open Government Partnership (OGP), l’Aliança Mundial de Governs Oberts, la xarxa internacional que des de 2011 promou el Govern Obert. En formen part més de 70 estats i també 70 ciutats i regions que s’han incorporat al seu programa local.
La candidatura la va presentar la Generalitat de Catalunya en nom de la Xarxa de Governs Transparents i Iniciativa Barcelona Open Data en nom de la societat civil.
La pertinença de Catalunya a l'OGP permet un intercanvi d’experiències i recursos entre entitats catalanes i d’altres països. Però la conseqüència més rellevant és que els membres del programa local d’OGP es comprometen a elaborar un Pla d’Acció OGP de manera cocreada entre administracions públiques i societat civil.
Quan parlem de cocreació fem referència a construir conjuntament, a parts iguals entre societat civil i administració els compromisos, que seran els passos a seguir en matèria de Govern Obert els propers anys.
Aquest procés participatiu finalitzarà el 27 d'octubre i tindrà dos moments d'obertura. El primer moment, la consulta ciutadana sobre els eixos (del 10 de maig al 9 de juny), per marcar el camí dels temes que hauran d'englobar els futurs compromisos. El segon moment, la consulta ciutadana sobre els compromisos (del 4 al 17 d'octubre), per enriquir-los i poder aprovar finalment el Pla d'Acció OGP.
Compartir