" class="part-icon-bars">

La qualitat acústica i de cel nocturn del Parc Natural de la Serra de Montsant a debat

#PNMontsant Procés participatiu per elaborar el pla de mesures per preservar i millorar la qualitat acústica i del cel nocturn del Parc Natural de la Serra de Montsant

Fase 3 de 3
Retorn 01/08/2023 - 31/12/2023
Fases del procés
Ajuda

Són espais d'interlocució entre la ciutadania i l'Administració, on pots aportar les teves opinions, necessitats, propostes i expectatives.

Suma la teva participació a través dels mecanismes que tens a la teva disposició!

Tanca l'ajuda

Quant a aquest procés

Aquest procés pertany a Procés

El Parc Natural de la Serra de Montsant, conjuntament amb els municipis del seu entorn disposen del distintiu de qualitat ambiental de la Generalitat de Catalunya que els acredita com a territori amb la protecció de la qualitat acústica i del cel nocturn. Aquestes proteccions arriben a un àmbit territorial extens, i pel que fa a la protecció lumínica inclou a tota la comarca del Priorat i 9 municipis de les Muntanyes de Prades.


La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i el Parc Natural de la Serra de Montsant estan treballant per elaborar el pla de mesures de les següents proteccions ambientals: Punt de referència de cel nocturn i la Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica del Parc Natural de Serra de Montsant.

Engeguem un procés de participació per tal d’elaborar un nou pla de mesures per preservar i millorar la qualitat acústica i de cel nocturn del Parc Natural de Serra de Montsant.


Quins són els objectius i eixos del procés participatiu?

S’obre un procés de participació amb els següents objectius:

 • Donar a conèixer les actuacions dutes a terme en el marc del Pla específic de mesures que es va aprovar l’any 2018 per mantenir la qualitat ambiental acústica i lumínica (Pla-2018-2022).
 • Recollir i debatre les aportacions per crear un Pla-2023-2030 actualitzat amb les noves tendències i situació actual de l’entorn.El procés de participació s’estructura en 5 eixos de debat:

 • Eix 1. Preservació i millora de la qualitat acústica i de cel nocturn: permet una reducció de les fonts contaminants acústiques i lumíniques, siguin de titularitat pública o privada.
 • Eix 2. Introducció de criteris ambientals a la gestió: fomenta la implantació dels vectors acústics i lumínics dintre dels permisos a atorgar a activitats econòmiques, així com l’aplicació en les instal·lacions de titularitat pública.
 • Eix 3. Sensibilització en matèria de contaminació acústica i lumínica: disseny, producció i utilització de material divulgatiu per incrementar la sensibilització envers les contaminació acústica i lumínica.
 • Eix 4. Promoció de valor de qualitat ambiental: valoritza les qualitats ambientals mitjançant eines externes, com pot ser la certificació privada Starlight.
 • Eix 5. Mecanismes de seguiment del pla: supervisa els indicadors inclosos a cada acció.


Com i quan puc participar-hi?

1. Assistint a les sessions participatives presencials

Durant el mes de juliol es convocaran sis sessions presencials de debat dinamitzades i distribuïdes per tot el territori implicat.

Tres sessions presencials adreçades al públic general i entitats del territori:

 • Dimarts 18 de juliol de 18 a 20:30h a Prades (Centre Cívic- Sala de ball) Carrer de la Muralla, 3. Debat centrat en la contaminació lumínica.


 • Divendres 21 de juliol de 18 a 20:30h a La Morera de Montsant (seu del Parc Natural de Montsant) Plaça de la Bassa, 1. Debat centrat en la contaminació lumínica i acústica.


 • Dimecres 26 de juliol de 18 a 20:30h a Falset (Consell Comarcal del Priorat) Plaça de la Quartera, 1. Debat centrat en la contaminació lumínica.


Tres sessions presencials adreçades a ens locals i entitats especialitzades en astronomia:


 • Dimarts 18 de juliol de 10 a 12:30h a Prades (Parc Astronòmic Muntanyes de Prades) Carrer de la Muralla, 5. Debat centrat en la contaminació lumínica.


 • Divendres 21 de juliol de 10 a 12:30h a La Morera de Montsant (seu del Parc Natural de Montsant) Plaça de la Bassa, 1. Debat centrat en la contaminació lumínica i acústica.


 • Dimecres 26 de juliol de 10 a 12:30h a Falset (Consell Comarcal del Priorat) Plaça de la Quartera, 1. Debat centrat en la contaminació lumínica.


Inscripcions al següent enllaç.

2. Deixant les teves aportacions a l’apartat d'aquesta web FES LA TEVA PROPOSTA

Totes les aportacions publicades seran valorades juntament amb les propostes recollides en les sessions d’informació i debat presencials. La participació en línia estarà oberta fins el 31 de juliol 2023.


Resultats i retorn del procés

Un cop finalitzat el procés participatiu, es publicarà al web un informe amb els resultats, on s’indicaran totes les propostes recollides en els diferents espais de participació.

A continuació s’elaborarà un pla d’actuacions pels propers anys i un informe de retorn de com s’han considerat les propostes rebudes, si s’han integrat o no en el Pla d’actuació i els motius. El pla es presentarà públicament en una jornada presencial en els mesos següents.


Per a més informació del procés participatiu podeu consultar els DOCUMENTS RELACIONATS que trobareu a continuació.


Per qualsevol dubte o aclariment contacteu: recerca@aresta.coop

Imatges relacionades

Fes la teva proposta Veure tots (8)

 • Creat el
  18/07/2023
 • Número de comentaris: 2
Veure tots (8)
Qui hi participa Estan convidades a participar al procés totes les persones i entitats vinculades al Parc Natural de Montsant i a la seva àrea d’influència, que té un abast de tota la comarca del Priorat i 9 municipis de les Muntanyes de Prades: Ajuntaments, Consells Comarcals, la Diputació de Tarragona, entitats ambientals, entitats especialitzades en astronomia, personal tècnic específic (tècnics municipals, enginyeries, instal·ladors), promotors d’activitats econòmiques de la zona, comunitat educativa i tota la ciutadania en general.
Departament Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Entitats dinamitzadores Fleca l'Aresta SCCL
Disposa de retorn
Data d'inici 30 de Juny de 2023
Data de finalització 31 de Desembre de 2023
Referència: II-PART-2023-05-578

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/PNMONTacustica/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/PNMONTacustica/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>