" class="part-icon-bars">

Procés participatiu per a l'elaboració del PRUG de l'àmbit marí del Parc Natural de Cap de Creus

#PRUGCapdeCreus Pla Rector d'Ús i Gestió del Parc Natural de Cap de Creus

Fase 4 de 4
Participació Pública 27/09/2022 - 14/11/2022
Fases del procés

Mala zona de la proposada per captura i solta

26/01/2021 18:07  
Tal i com vam comentar a la reunió del passat 1 de desembre, des del club GEAS empordà pensem que la proposta de creació de zones de captura i solta sembla una manera encoberta de fer fora els pescadors submarins de bona part del parc. Si es crea la zona de captura i solta al club med, només ens queda el golfet pels que venim de la zona nord, si no, hem de navegar mitja hora més. El golfet és molt petit i es sobreexplotarà ràpid. Potser amb mesures com 'cupus' per espècie seria suficient?
Referència: II-PROP-2021-01-80360
Versió 1 (de 1) veure altres versions

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/PRUG-PNCapdeCreus/f/2862/proposals/80360/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/PRUG-PNCapdeCreus/f/2862/proposals/80360/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Comentaris més votats

0 a favor (0.0%)

Cap comentari amb vots

0 en contra (0.0%)

Cap comentari amb vots

Detalls del comentari

Estàs veient un sol comentari

Mostra tots els comentaris

Conversa amb Giacomo

El problema de la pesca submarina dintre d'un PN és que, al contrari que altres tipus de pesca, és una pesca selectiva. En les zones més vulnerables la pesca selectiva altera el creixement de les espècies clau de l'ecosistema (es pesca l'animal més grós). Sóc pescador subaquàtic i com a tal, abans que rés amant del mar i la natura. Per tant considero que el PN està fent una bona feina regulant les zones dintre del mateix parc, i no crec que sigui per afavorir altres sectors. També seré el primer en anar a buscar un bon déntol als voltans de les zones protegides i ón estigui permés (que després d'anys sense pesca serà més fàcil de trobar) i fer-lo al forn amb la familia.
I si es busca crear aquest efecte reserva en les zones vulnerables, el que s'ha de fer és excloure qualsevol activitat extractiva (sigui professional com d'esbarjo, i sempre donant prioritat a qui és guanya la vida abans del que ho fà com a hobby). Hi ha molta feina a fer...

Gràcies per comentar Giacomo,

estic d'acord en bona part del què dius, però el què no puc entendre és la proposta actual.

Per resumir-ho, actualment tenim el parc dividit en set zones (sense comptar la reserva integral de s'encalladora):
1. cap gros - golfet
2. cala prona - tres frares
3. tres frares - culleró
4. culleró - l'escut
5. l'escut - jòncols
6. jòncols - pelosa
7. pelosa - punta falconera

Actualment a les zones 2, 4 i 6 no es pot practicar la pesca submarina, en canvi si que es pot practicar qualsevol altra modalitat de pesca (professional i/o recreativa).

La proposta del PRUG és prohibir la pesca submarina a tota la zona 3, l'illa messina i ampliar la zona 6 fins a sa figuera.

Si es vol promoure la pesca sense mort per tal de millorar la vida marina del parc, no seria més lògic establir la pesca sense mort a les zones actuals de reserva parcial (2, 4 i 6)?

Sabeu qui va fer aquesta proposta? La Federació Catalana de Pesca i Càsting..... Igual que al Montgrí, les seves propostes són zones de pesca sense mort per tot arreu..

"Divide y vencerás" :(

Giacomo si realment ets pescador submarí sabràs que la gran majoria de dies surts de buit. Sabràs que els grans reproductors saben llatí i no s'acosten tan fàcilment com un aleví. ¿Quins estudis tens que confirmin que la pesca submarina es mes dañina que altres modalitats en un entorn de PN? Perquè la normativa no es pot regular per suposicions, sinó amb estudis científics. El que si tenim clar es que prohibir pescar a la modalitat que es mes sostenible no te sentit, tots sabem quin mal fa una embarcació a canya amb un vinil o pesca al viu entre 0-300m (mero, déntol, cabracho, pagel). La pesca submarina com a molt te impacte fins als 20m o algun esportista puntual als 30m de fons. Els grans reproductors no están aquest fons.
Sabràs que al disparar a un peix el banc s'espanta i amb la canya no, pots agafar varis exemplars i ferir-ne uns altres quants.
¿No es millor regular la quantitat de peix extret en comptes de la modalitat? cupos diaris o cupos per llicencia/any o registre captures.

El que sostenc és que tal com demostren els estudis de la UB que s'han publicat a gencat, el PN del Cap de Creus està sent sobreexplotat per diferents activitats (professionals i recreatives) i cal un tipus de regulació per no espatllar-lo encara més. Lògicament cada activitat té un impacte diferent i amb el nou PRUG realment s'està treballant per poder beneficiar a tots els sectors. A les reunions a les que he assistit, he comprovat la varietat d'opinions que s'estan tenint en compte. El que s'intueix, i odio comparar-lo amb Medes per l'afecció que li tinc a al Cap de Creus, és un PN amb diferents zones (Reserves Integrals, Reserves Parcials...). Les RI serveixen com a zones de "oxigen" per a les zones de RP i aquestes a les següents. A les RP, per poder "oxigenar" les zones adjacents cal evitar activitats extractives (estudis de la UB) i així el gran reproductor que sap llatí es queda a la RI o RP i l'aleví s'acosta a la zona on tu o jo el puguem pescar.(Sento generalitzar tan)

A.E.S. Neptuno tant de mal fa una embarcació a canya amb un vinil o pesca al viu entre 0-300m? Si doncs una volta per Norfeu o Massa d'Or veuràs la quantitat de Meros, Dentols i Rascasses que hi ha. Et convido a que un dia agafis una canya i intentis pescar-ne un.

Efectivament a la Massa d'Or i al Cap Norfeu (Reserves Parcials Marines) hi ha molta vida i es molt selvatge (dificilment treurás amb canya si no pescas al viu).
Si fas una volta per el fons, sobretot a temporada alta, trobaràs molta varietats de vinils i ploms amb fils enganxats a les gorgónies i a diferents prixos. Personalment tinc bastant de material gràfic que puc ensenyar a la gent que no pot anar a veure-ho. Es inevitable, per molt bon pescador i coneixedor de la zona que siguis, que s'enroquin varies linees durant les sortides de pesca. Amb aixó vui dir que només en aquestes zones, per poder reduir l'impacte, s'hauria de treure aquestes activitats nocives amb aquest medi en concret, ja que la orografia i la vida aquàtica son més vulnerables que a les zones colindants. En altres indrets amb fons més regulars i amb vida més variada, un fil de nylon que queda a la deriva duran segles faria menys mal a l'ecosistema global del Parc

Hola Giacomo, entenc i conec el que dius de les línies de pesca i tal, però crec que ho estàs exagerant una mica massa. Tots sabem de sobres que una línia de pesca fa mal, però al poc temps queda calcificada i no dura al fons marí durant segles com tu has mencionat. També podrien ser línies que han arribat per les corrents ves a saber d´on.
Al final dona la sensació de que el que estàs dient, és per fer aborrir al pescador recreatiu.
Jo personalment em considero conservador del medi, però si prohibeixen la pesca a la zona de cap de creus em plantejaria deixar de sortir, ja que si es van capant zones, també s´en cremaràn d´altres a nivell global.
Sincerament penso que s´hauria de fer servir el sentit comú i buscar un equilibri entre pescadors buzos i recreatius, al final tots ens estimem el mar.

No et definiria més dir que tens un centre de busseig? 🤔

No em sembla rellevant per el tema de conversa. Tinc un centre de busseig com a conseqüència de les meves idees, no al revés. Realitzo activitats amb una sola embarcació per a màxim 12 bussejadors, sempre faig l'ecobreafing que aconsella el PN juntament amb una explicació de la fauna i la flora de l'entorn. Al final de la inmersió, recullo els plàstics i fils que els clients em donen i fem una xerrada, de tornada a port, de quines diferéncies es troben amb anys anteriors. A finals de temporada, a través de la Associació de Centres de Busseig del Cap de Creus, informem i discutim amb el PN que és el que elabora l'informe anual juntament amb els estudis científics (actualment els realitza la UB)

Carregant els comentaris ...