Projecte de decret sobre l'ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn
Consulta pública prèvia per a la modificació del Decret 190/2015, de 25 d’agost, de desplegament de la Llei 6/2001, de 31 de maig, d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Normativa
La iniciativa té per objecte la modificació del Decret 190/2015, de 25 d’agost, de desplegament de la Llei 6/2001, de 31 de maig, d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn i se centra en els aspectes principals següents:
Objectiu de la consulta
L’objectiu de la consulta és obtenir aportacions i observacions referents a:
- La conveniència de disposar d’una única norma que reguli les instal·lacions i els aparells d’il·luminació pel que fa a la contaminació lumínica que poden produir, per tal de facilitar-ne la seva aplicabilitat.
- La conveniència d’incorporar noves tecnologies d’il·luminació o nous criteris en els preceptes del Decret.
- La utilitat de desenvolupar el procediment i criteris tècnics per a la gestió de les zones d’especial protecció envers la contaminació lumínica. Pros i contres de la seva implantació. Aspectes nous que cal introduir per tal d’assegurar la protecció i millora de la qualitat del medi nocturn d’aquestes zones.
- La manera de portar a terme el control lumínic de les grans instal·lacions d’il·luminació.
- La utilitat de la norma catalana per a la reducció de la contaminació lumínica, concretant possibles aspectes de millora en el règim de prevenció i control.
Grups als quals s’adreça la consulta
La consulta és oberta al conjunt de la ciutadania i entitats.
De manera específica es considera important la participació de les entitats, col·lectius i sectors següents:
- Administració local: ACM i FMC.
- Associacions i col·legis professionals (enginyeria, biologia, ciències ambientals).
- Entitats de Registre de Medi Ambient i Sostenibilitat que han reportat el seu interès en la contaminació lumínica.
- Cel Fosc, Associació contra la contaminació lumínica.
- Observatori Astronòmic del Montsec.
- Red Española de Estudios sobre la Contaminación Lumínica.
Mecanisme de participació: Debat obert
- Hi ha altres efectes negatius o positius derivats del marc normatiu vigent que s’estiguin produint actualment que no s’han posat en relleu a la documentació?
- Hi ha aspectes de la modificació del Decret 190/2015 que no s’han tingut en compte i que haurien de ser valorats per l’Administració de la Generalitat?
- Considereu que les zones d’especial protecció, tal i com estan regulades a la normativa actual, són una bona eina per assegurar la protecció de la qualitat del medi nocturn i de la biodiversitat? En faríeu alguna modificació o nova previsió?
- Amb la vostra experiència en l’aplicació de la norma catalana per a la protecció del medi nocturn, heu trobat algun obstacle o problema que es pugui resoldre amb una modificació?
- Considereu que els criteris establerts per la norma de classificació de les làmpades permeses i no permeses són prou aclaridors per facilitar-ne la seva aplicació?
- Considereu que les previsions de la norma pel que al règim de control són suficients per assegurar els objectius que es persegueixen?
Documentació addicional
- Prevenció de la contaminació lumínica D.L.: B-30070-2015.
- Decàleg Ambiental de la llum.
- Mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya.
- Mapa de la qualitat del cel nocturn a Catalunya.
- Proyecto de Real Decreto por el que se aprueba el Reglamento de eficiencia energética de instalaciones de alumbrado exterior y sus instrucciones técnicas complementarias.
Compartir: