Ajuda
Són espais d'interlocució entre la ciutadania i l'Administració, on pots aportar les teves opinions, necessitats, propostes i expectatives.
Suma la teva participació a través dels mecanismes que tens a la teva disposició!
Fases del procés
El grup coordinador comença el projecte desenvolupant les tasques següents:
Mapatge d'agents, per sector i territori.
Identificació de persones expertes col·laboradores.
Recull bibliogràfic i documental.
El grup coordinador:
Elabora un primer esborrany.
Determina quin format tindrà el projecte.
Recull i estructura la documentació de referència.
Prepara i coordina la fase de treball d'avaluació de persones expertes.
Persones expertes de diversos àmbits i sectors de la societat i d'arreu del territori col·laboren en el projecte avaluant la proposta del grup coordinador.
Les seves esmenes i aportacions es recullen, primer, en una jornada de treball presencial i després s'obre un període per continuar fent arribar propostes.
El grup coordinador elabora la primera versió de la Carta tenint en compte i incorporant les contribucions de la fase d'avaluació de persones expertes.
Es detecten també aportacions que requereixen un treball especialitzat.
A partir de la primera versió de la Carta, que incorpora grans consensos, s'inicia la fase de participació ciutadana, en què els ciutadans i les ciutadanes poden estudiar la proposta, modificar-la per adaptar-la a necessitats concretes, distribuir-la, millorar-la i socialitzar-la en benefici de tota la societat.
Qualsevol persona i entitat pot fer arribar les seves aportacions a través d'aquesta plataforma.
En aquest marc ha tingut lloc una sessió presencial en la Jornada de dinamització de la Internet Social (JdIS), la trobada anual de la Xarxa Punt TIC, que reuneix els dinamitzadors i altres professionals, entitats i persones expertes en l'àmbit de la societat digital.
El grup coordinador, liderat per la Direcció General de Societat Digital, planifica i organitza grups de treball que desenvolupin àmbits més específics.
Concretament, durant el 2020 un grup de treball específic ha desenvolupat una proposta de drets i responsabilitats digitals pel que fa a l'àmbit laboral.
També durant el 2020 un altre grup de treball específic ha dissenyat un pilot per incloure la perspectiva d'infants i adolescents en el debat sobre drets i responsabilitats digitals.
Durant aquesta fase, tothom pot consultar i revisar la primera proposta de drets i responsabilitats digitals en l'àmbit laboral, elaborada per un grup de treball específic, seguint la metodologia de desenvolupament de la Carta.
Podeu fer arribar propostes, comentaris, esmenes, suggeriments a societatdigital@gencat.cat.
Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals
#DigitalCharterCat Una eina viva i dinàmica amb vocació normativa i de contribució al debat global
Quant a aquest procés
La Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals és un projecte coordinat per la Direcció General de Societat Digital, del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, que té per objectiu promoure un marc legislatiu i democràtic per garantir els drets humans i les llibertats fonamentals en l’era digital.
Les societats, protagonistes dels canvis que ens envolten, revisem contínuament els grans pactes amb què definim com ens organitzem i convivim. Actualment, les TIC ens aboquen a una nova negociació: com seguim defensant els drets humans i les llibertats fonamentals tenint en compte les noves circumstàncies de l’era digital, com ens en fem corresponsables, i com cocreem i consensuem aquest nou gran pacte social.
Un grup de treball inicial format per professionals i representants civils en va elaborar la primera proposta de text. Així, persones provinents de l’activisme, de l’administració pública, del món empresarial, de l’àmbit jurídic, de la recerca i de les relacions internacionals, coordinades per la Direcció General de Societat Digital, van consensuar la documentació de referència, l’enfocament i el primer redactat de la Carta.
La proposta d'aquest grup coordinador va ser sotmesa a una fase d’avaluació de persones expertes. D’aquesta manera, un grup més ampliat, amb persones d’una gran diversitat de sectors de la societat, de Catalunya i d’arreu del món, va esdevenir contribuïdor de la Carta revisant, esmenant i millorant l’esborrany del primer grup. El resultat d’aquest treball va ser la primera versió de la Carta, presentada el juliol de 2019 al Palau de la Generalitat.
La Carta va entrar en un període de participació ciutadana. A través del portal participa.gencat.cat tothom va poder fer-hi aportacions. També, un Avisory Board, un grup internacional de persones expertes en drets humans i societat digital. En la Carta es considera que la defensa dels drets fonamentals, igualment en l’àmbit digital, és una qüestió global, i el punt 17 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides advoca per enfortir aliances mundials per assolir els objectius globals. Per això la Carta té vocació de contribució al debat global.
El grup de treball inicial, coordinat per la Direcció General de Societat Digital, a partir de les contribucions ciutadanes i de l’Advisory Board, va elaborar la segona versió de la Carta. Aquesta va ser presentada el 10 de desembre de 2019, coincidint amb la celebració del Dia internacional dels Drets Humans.
Ara la Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals inclou els següents àmbits de drets i responsabilitats:
Accés universal a Internet
Model de governança d’Internet obert, inclusiu i amb pluralitat d’actors
Llibertat d’expressió i d’informació
Innovació digital, creació, accés i distribució del coneixement
Protecció de dades i privacitat de la informació
Garantir la capacitació i la inclusió digital
Sobre l’ètica en l’àmbit de la intel·ligència artificial i la governança algorítmica
Mecanismes de salvaguarda dels drets digitals
Durant la primera fase de participació ciutadana es van detectar àmbits de drets i responsabilitats digitals que requereixen un treball més específic. Així, s'ha elaborat una primera proposta referent a l'àmbit del futur del treball en el marc de la Carta.
Els drets i les responsabilitats digitals proposats en la Carta s’adrecen al conjunt de la societat, a totes les persones físiques i jurídiques, incloses empreses, entitats sense afany de lucre i institucions públiques. S’hi considera que totes les responsabilitats han de ser exercides i exigibles d’acord amb la naturalesa i capacitat d’impacte social de qui les té. Així mateix, recull la necessitat de vetllar especialment pels drets de les persones i dels col·lectius potencialment més vulnerables i amb risc de discriminació.
Documents relacionats
Versions de la Carta
Àmbits de drets i responsabilitats digitals que requereixen un treball més específic
Compartir