Estratègia Catalana per a l'Ocupació de Qualitat 2021-2030 (ECO-Q)
#estrategiacatalanadocupacio Procés participatiu amb les entitats que conformen el Sistema d’Ocupació de Catalunya
C - Reflexions generals
- Dins de la discapacitat el col·lectiu especialment discriminat i invisibilitzat i que es troba amb majors dificultats d'accés al mercat de treball són les persones amb discapacitat i d’especial dificultat al qual es fa esment en l'article 6 de la Llei 43/2006, de 29 de desembre, per a la millora del creixement i de l'ocupació que considera que existeixen especials dificultats d'inserció quan el treballador està inclòs en un dels següents grups:
- Persones amb paràlisi cerebral, persones amb malaltia mental o persones amb discapacitat intel·lectual, amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 33 per 100;
- Persones amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 65 per 100.
- Per tant, considerant a les persones amb discapacitat intel·lectual com un col·lectiu prioritari per fomentar la inserció laboral, s’ha d’implementar com a mesura el treball amb suport. Podrien considerar-se d'acció positiva dins del grup de les persones amb discapacitat, ja que es refereix a tractaments més intensos i diferenciats per estimular l'ocupabilitat d'aquests grups de treballadors amb discapacitat que tenen més dificultats d'inserció laboral.
- Cal considerar que tant en situacions excepcionals (com en el cas dels ERTOs), o bé en situacions vinculades amb el cicle de vida de les persones, les persones amb discapacitat intel·lectual són més vulnerables i estan més exposades a perdre el lloc de feina.
- Cal tenir en compte que la inserció laboral no només té l’objectiu de generar ingressos, sinó també l’apoderament de les persones.
- Dificultat d’abordar l’accés als serveis per part de les persones amb trastorns de salut mental, donat que per definició no és una discapacitat i sovint no hi ha un certificat de discapacitat.
- La bretxa de gènere existeix a nivell transversal, però cal tenir en compte que el col·lectiu de dones amb discapacitat intel·lectual és un dels que pateix un atur més alt.
Trobades relacionades:
(C) Debat per videoconferència sobre l'Eix 3 - Els col·lectius d'atenció prioritària i el sistema d'ocupació de Catalunya
22 Octubre 2020
18:00 - 20:30
Es tracta d'una sessió de debat en línia utilitzant videoconferència en que es vol debatre sobre l’Estratègia Catalana per a l’Ocupació de Qualitat 2021-2030 (ECO-Q). Es tracta d’una reunió virtual, per la qual cosa no s’indica cap adreça física. Cal inscriure's prèviament.
En aquesta sessió es treballarà de manera més específica l’eix de debat 3, sobre els col·lectius d’atenció prioritària i el sistema d’ocupació de Catalunya, al voltant dels dos àmbits de debat següents:
• Inserció sociolaboral dels col·lectius d'atenció prioritària
• Coordinació dels agents orientats a millorar el posicionament vers el mercat laboral des col·lectius d'atenció prioritària
Algunes de les preguntes que guiaran aquest debat són:
• Com es pot fomentar la inserció laboral dels col·lectius d’atenció prioritària des del sistema d’ocupació?
• Quins serveis s’haurien d’oferir per aquests col·lectius i com s’haurien d’adaptar els serveis d’orientació i formació professional?
• Com es pot fomentar la motivació d’aquests col·lectius a participar en el mercat laboral?
• Com es pot millorar la relació entre els agents que han de treballar per ajudar a les persones amb necessitats d’atenció prioritària a posicionar-se millor davant el mercat de treball?
Llistat d'adhesions
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
0 comentaris
Deixa el teu comentari
Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.
Carregant els comentaris ...