I - Repte 5: Oferir serveis d’ocupació adaptats a les necessitats de les empreses
Concreció del repte:
Augmentar el recolzament a les empreses, per tal que vegin que l’administració pública por ajudar-les i donar resposta a les seves necessitats.
Aconseguir que les petites i mitjanes empreses (en el cas de Lleida, sobretot del sector serveis i comerç) es beneficiïn dels serveis que presten les entitats del sistema d’ocupació de Catalunya.
Augmentar la informació i coneixement que tenen les empreses envers els serveis del sistema d’ocupació de Catalunya.
Adaptar la formació a les necessitats reals de les empreses, de forma periòdica per assegurar l’ajust permanent.
Abordar les dificultats que tenen les empreses per trobar, en el mercat laboral, els perfils demandats.
Planificar i oferir formacions útils, basades en les necessitats de les empreses del territori, per exemple: Dificultat per cobrir llocs de treball a empreses tecnològiques, manca de persones amb la formació requerida per empreses del sector de la construcció, per exemple paletes i llauners, dificultat per trobar persones formades en el marc de la indústria agroalimentària (tècnics informàtics, electromecànica, etc.) especialment a La Segarra, ofertes sense cobrir a la indústria porcina
Oferir serveis tant a empreses grans com petites, donat que a Lleida hi ha ambdues tipologies (PIMES i grans empreses exportadores que s’han expandit a nivell de tot Espanya).
Potenciar les empreses d’informàtica i noves tecnologies presents a Lleida.
Fomentar un major protagonisme de les empreses en els espais de col·laboració público-privada.
Crear i mantenir la col·laboració de manera estable.
Fomentar la coordinació entre el Departament de Treball, el Departament d’Educació i el teixit productiu per tal d’adaptar la formació a les necessitats.
Fomentar l’organització de les empreses en entitats representatives que puguin formar part de la taula de concertació, per tal que puguin informar de les seves necessitats.
Iniciatives:
Programes de formació per les empreses
Campanyes informatives envers els serveis del sistema d’ocupació de Catalunya dirigides a les empreses: informació sobre els beneficis per contractar a persones que venen dels programes del sistema d’ocupació, etc.
Prospecció unificada del teixit empresarial
Serveis estables en compte de programes
Simplificació dels canals de contacte i de tramitació dels serveis
Reducció de la burocràcia
Formacions adaptades a les necessitats reals de les empreses del territori
Formació dual
Pràctiques – idealment remunerades – en empreses
Taula de talent i ocupació entre el Departament de Treball, el Departament d’Educació i el teixit productiu
Programes de contractació directa a les empreses, vinculats al mercat de treball (amb característiques similars als de Treball i Formació o Enfeina’t)
Foment de la figura de l’aprenent en oficis tradicionals (llauners, fusters, etc.).
Formació ocupacional en oficis que són demandats al territori i que en canvi no compten amb cicles formatius
Finançament i suport a les empreses per a la inserció de les persones formades
Base de dades permanent i actualitzada on poder identificar les necessitats de les empreses per poder actuar en el moment adequat
Espais de diàleg amb empreses
Jornada organitzada per posar en contacte empreses/empleadores amb persones demandants d’ocupació com a exemple de bona pràctica: es varen fer presentacions de les empreses i de les ofertes de feina que oferien, i posteriorment es varen organitzar entrevistes individuals amb persones interessades en aquestes ofertes.
Jornades entre empreses del territori i el Departament d’Ensenyament, per tal de coordinar les formacions amb les necessitats de les empreses
Compartir