Prova de proposta pnll àmbits de treball defineixen la manereixen la ma com s’aborden i es concreten els objectius finals del Pla nacional del llibre
Prova de proposta
s àmbits de treball defineixen la manera com s’aborden i es concreten els objectius finals del Pla nacional del llibre i la lectura. És per això que, a l’hora d’establir-los, s’han tingut en compte tots aquells elements que es considera que poden tenir un impacte prioritari en la millora dels hàbits de lectura i l’increment dels índexs de lectura.
D’una banda, i en primer lloc, es planteja la necessitat de disposar de dades de referència consensuades que serveixin com a eina de treball de cadascun dels grups però també que permetin establir indicadors de millora globals i que puguin ser útils també com a eines de treball per al sector.
En un segon bloc es proposa tractar la iniciació a la lectura en l’àmbit escolar, un aspecte que principalment té relació amb l’aprenentatge de la tècnica de lectura i amb la comprensió lectora però també amb el foment inicial del gust per la lectura. En aquest mateix bloc es tractarà la lectura com a element que contribueix a la igualtat d’oportunitats i, per tant, cal que tothom hi pugui tenir accés, per a la qual cosa sovint calen formats, continguts o programes específics.
L’aprenentatge inicial es completa amb la feina que també fa l’escola per fomentar el gust per a la lectura però que sobretot duen a terme la resta d’agents mediadors en diferents espais concrets. Per això, hi ha un tercer bloc, el més important de tots per incidir en els objectius que es proposa el Pla, dedicat als espais lectors i a la mediació lectora. Un bloc que es complementa amb l’anàlisi de les activitats de promoció a l’entorn de lectura.
Per tal de garantir la riquesa i la diversitat de l’oferta lectora, elements intrínsecament lligats a l’hàbit lector i als índex de lectura, és també fonamental reflexionar a l’entorn de la creació, els continguts i la indústria del sector del llibre. Per això també s’hi dedicaran dos grups de treball.
Finalment, es considera necessari abordar en un darrer bloc el prestigi i la visibilitat de la lectura i dels agents que hi ha a l’entorn d’aquesta activitat.
Tots els àmbits de treball tindran sempre en compte, a banda de l’especificitat del català, la societat digital, la perspectiva de gèner
Posteriorment, amb data 1 de març de 2022, un nou Acord de Govern ha modificat l’Acord inicial. S’establia una nova metodologia de treball, amb la creació d’un nou espai tècnic aprovat pel Consell nacional de la lectura: el Grup impulsor, que ha de fixar els Grups de treball; un termini de dotze mesos per a la redacció del Pla a partir de la represa dels treballs, i la creació d’un Programa de caràcter temporal per assegurar el compliment dels objectius marcats pel Govern i el nomenament d’una persona per a la realització de les tasques assignades com a responsable departamental del Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya.
El Pla nacional del llibre i la lectura té com a objectiu general el foment de l’hàbit lector i l’increment dels índexs de lectura, especialment en català. Aquesta fita es complementa amb tres objectius específics que s’han d’assolir a través del pla de treball: 1. Generar un marc de reflexió a l’entorn del llibre i la lectura que permeti definir prioritats. 2. Aportar dades i coneixement a partir d’un diagnòstic participatiu i en concertació amb els diferents agents del sector. 3. Establir un full de ruta consensuat de necessitats i de propostes de millora, a curt i a mitjà termini (2025-2030), que esdevingui la base per orientar la presa de decisions de les polítiques públiques que s’han de desenvolupar.
La finalitat d’aquesta etapa d’elaboració del Pla és, doncs, la presentació, l’abril de 2023, d’un document que inclogui el diagnòstic de cadascun dels àmbits de treball plantejats i les propostes d’acció consensuades per tal d’assolir els objectius establerts, amb indicació d’un agent responsable per a cadascuna de les accions, un calendari d’execució, un pressupost i
Compartís