" class="part-icon-bars">

Pla nacional del llibre i la lectura

Reconsiderarem supòsits, revisarem polítiques, renovarem compromisos i preveurem línies d’actuació per incrementar els índexs de lectura i l’hàbit lector

Fase 2 de 2
Retorn 11/12/2022 - 15/01/2023
Fases del procés

Espais de redistribució de llibres usats

16/11/2022 14:48  
Acceptades

Espais de redistribució de llibres usats:

Fa catorze anys, tres bibliotecàries, veient que les donacions de particulars no es podien assumir des de la Biblioteca Pública (BP) i que es podia perdre un patrimoni encara interessant, van crear un espai de redistribució de llibres amb la finalitat que aquests, els llibres usats i rebutjats per particulars i entitats o institucions (escoles, biblioteques, espais de lectura...), poguessin trobar nous lectors. Així neix Connexió Papyrus (CP) a Celrà (Gironès). Uns anys abans havia nascut a Mataró, de mans d’antics llibreters, l’entitat Llibre Viu. Aquests darrers anys s’han creat a les Comarques Gironines tres nous espais del mateix caràcter: Taberna Librària a Figueres, Vaixell de Paper a Torroella de Montgrí i Guimerà76 a Salt.

No cal ser massa viatjat per veure la diversitat de l’enorme quantitat de punts d’alliberament de llibres que han aparegut aquests darrers anys als nostres pobles i ciutats: nius de llibres als carrers i a les muntanyes, recons d’intercanvi i alliberament en molts locals públics...el darrer eslavó de llarga cadena del llibre en mans de molts i moltes voluntàries.

Des d’un inici la complicitats amb la BP ha estat pal de paller: CP ha generat tres convenis, el primer amb l’ajuntament de Celrà que fixa les condicions de col·laboració i cessió d’espai (el local de CP està a la mateixa BP), amb l’Ajuntament de Girona per crear el projecte Rius de Llibres que es concreta en cinc punts de redistribució a la ciutat de Girona (estació de Bus, GeieG, Centre Cultural La Mercè, Biblioteques de l’UdG de Lletres i Ciències). Un cop el mes les brigades municipals recullen 1.500 llibres seleccionats segons criteris de cada espai i els reparteixen. A cada lloc hi ha una persona (un treballador del lloc) que dedica cinc minuts diaris a fer el manteniment de les lleixes i reomplir-les. El tercer conveni està signat amb la Diputació de Girona per tal que les BP de les Comarques Gironines que vulguin siguin punts de recollida de llibres de particulars i que un cop comprovat que no interessen a les BP es destinen als espais de redistribució.

Cadascun d’aquests espais te unes característiques pròpies. Pel lloc on estan situats i tipus de població a qui es dirigeixen, per les voluntats de les persones que els fan funcionar i pels suports que han rebut de les institucions. També s’han generat diverses complicitats amb altres agents de la cadena del llibre i la lectura (biblioteques, editorials, lectors, escoles, centres cívics...i més).

La proposta és que aquest darrer pas del llibre en tot el circuit es visibilitzi i trobi les seves complicitats amb tots els agents del mon del llibre i la lectura

Adjunt us enviem alguns documents perquè pugueu tingueu més informació i pugueu valorar-ho millor

Aquesta proposta ha estat acceptada perquè:

Benvolgut,

Gràcies per fer-nos arribar la vostra proposta al Pla nacional del llibre i la lectura a través del portal Participa gencat.

Hem afegit la vostra aportació al Grup de treball “Biblioteques públiques i altres espais de lectura” perquè pugui ser debatuda a l’hora d’establir quines han de ser les accions prioritàries que ha d’incorporar el PNLL per aconseguir incrementar els hàbits i índexs de lectura, especialment en català.

Atentament,

Llistat d'adhesions

Número d'adhesions1

Referència: II-PROP-2022-11-85997
Versió 2 (de 2) veure altres versions

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/pla-nacional-llibre/f/3593/proposals/85997/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/pla-nacional-llibre/f/3593/proposals/85997/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Comentaris més votats

0 a favor (0%)

Cap comentari amb vots

0 en contra (0%)

Cap comentari amb vots

Deixa el teu comentari

Inicia la sessió amb el teu compte o registra't per afegir el teu comentari.

Carregant els comentaris ...