" class="part-icon-bars">

Procés participatiu del Pla Europa

#PlaEuropa Contribució ciutadana al llibre blanc que servirà per guiar les futures accions del Govern a Europa

Fase 4 de 4
Redacció del llibre blanc 01/04/2019 - 26/05/2019
Fases del procés

Populismes (fòrum en línia fins el 24 de febrer)

Avatar: Debat oficial Debat oficial
07 Febrer 2019
19:00
22 Febrer 2019
21:00
Número d'adhesions0
Darrer comentari de
Participants 5
Grups 0
Referència: II-DEBA-2019-01-10
Versió 41 (de 41) veure altres versions

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/plaeuropa/f/2394/debates/10/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/plaeuropa/f/2394/debates/10/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Pregunta:

Com contribueix la UE en l’auge dels populismes: els combat o els alimenta?

 Objectius:

  1. Reflexionar sobre si la UE ha contribuït a l’auge dels populismes, o bé si la UE és la resposta als populismes.
  2. Debatre si des de Catalunya s’està contribuint a combatre els populismes, o a alimentar-los.

Paraules claus: populismes, unió fiscal, legitimitat i democràcia, nacionalismes, moviments independentistes, deute, identitat europea, extrema dreta, unió política, valors.

Visualitzeu el debat del passat 7 de febrer que va tenir lloc entre el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona Ferran Terradellas; l’investigadora del CIDOB i editora Carme Colomina; així com l’exdiputat al Parlament de Catalunya de la CUP i actual membre de l’àrea de treball d’economia i drets socials de l’observatori DESC, Quim Arrufat. Finalment, el director del CIDOB, Pol Morillas, va ser l’encarregat de moderar aquesta sessió.  

Documents marc pel webinar sobre Populismes:

Per participar en el debat cal enregistrar-se al portal participa deixant un correu electrònic. Si encara no ho esteu, podeu fer-ho aquí.

Comentaris més votats

0 a favor (0.0%)

Cap comentari amb vots

0 en contra (0.0%)

Cap comentari amb vots

Detalls del comentari

Estàs veient un sol comentari

Mostra tots els comentaris

Conversa amb Maria

Com diuen els experts en el Webinar, l'auge dels grups de dreta a Europa és un fet. El concepte de cordó sanitari queda enrere ja que, l'extrema dreta governa diversos països de la Unió Europea i ha aconseguit entrar als governs d'altres (les eleccions generals espanyoles del proper 28 d'abril poden reafirmar aquest argument).

Un dels grups més de dretes del Parlament Europeu, si no el que més, és anti-europeista. Sí, gran paradoxa. Una vegada, un expert en el tema em va dir, si guanya aquest grup en unes eleccions al Parlament Europeu serà el fi de la Unió Europea. Tot i això, penso que encara podem fer més gran aquesta paradoxa, ja que els partits d'extrema dreta amb idees populistes són els que estan actualment proclamant que s'han de recuperar els valors europeus. Europeus, que no Unió Europea.

(segueix al comentari següent)

Valors nacionalistes europeus, però tenint en compte que el nacionalisme propi de país sempre passa per davant de tot. Valors europeus excloents, que en la meva opinió són exactament els valors contraris als valors sobre els quals es va fundar la Unió Europea.

Penso que això és justament el contrari al que necessita actualment la Unió Europea. La UE pot ser la resposta als populismes sempre i quan no estigui governada per populistes.

Si bé és cert que els mitjans de comunicació, l'educació i els discursos dels partits contraris a les idees populistes influeixen sobre com pensa o com vota la població, al final, tot és cosa d'un mateix i de com s'informa i què es creu.

És important que el proper maig tothom vagi a votar i sobretot, havent-se informat bé prèviament.

Carregant els comentaris ...