Procés participatiu del Pla Estratègic dels Serveis Socials de Catalunya
#PESS PESS 2020-2024
Documents de resultats de cada sessió deliberativa territorial:
- Barcelona ciutat.
- L'Alt Penedès, el Garraf i el Baix Llobregat.
- Catalunya Central.
- El Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.
- Comarques de Girona.
- Comarques de Lleida.
- El Camp de Tarragona.
- Terres de l'Ebre.
Enllaç a a la memòria agregada de les sessions territorials.
Enllaç a l'Informe de resultats dels grups de discussió amb persones usuàries realitzats a Girona, Tarragona, Lleida i l’Hospitalet de Llobregat (*).
PROPERES FASES DEL PROCÉS PARTICIPATIU:
- Aprovació del II Pla Estratègic de Serveis Socials segons l'art 37 de la Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials.
- Retorn o document explicatiu de l'ús que s'ha realitzat dels resultats de les sessions deliberatives (**).
(*) Queda pendent introduir els resultats de la sessió de les Terres de l'Ebre (Móra d'Ebre i Amposta).
(**) El document "Informe del procés participatiu del Pla Estratègic de Serveis Socials 2020-2024" inclou un retorn preliminar sobre l'ús de les propostes sorgides en el procés en la proposta de pla que tramitarà
Quant a aquest procés
Aquest procés pertany a Procés
Debat social sobre el II Pla estratègic de Serveis Socials (PESS).
El Pla estratègic de Serveis Socials (PESS)
El I PESS, que va proposar l’estructura i el funcionament dels serveis socials establerts fins l’actualitat, ja ha superat el període de vigència, raó per la qual el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies impulsa el II PESS com a nova referència per a la planificació del Sistema Català de Serveis Socials pel període 2020-2024, per donar resposta als reptes sociodemogràfics del sistema de benestar i l’estat de situació i desenvolupament del propi sistema Català de Serveis Socials.
En el pla sociodemogràfic destaca la necessitat d'afrontar les desigualtats socials que la crisi econòmica ha consolidat, la feminització del risc de pobresa o exclusió (major risc en dones joves i grans), l’increment de l’envelliment, el sobreenvelliment i la discapacitat però també a la diversificació de la societat catalana i de les llars que la componen i a una ciutadania més apoderada i conscient del seus drets i deures.
A nivell de desenvolupament i estat de situació del sistema de serveis socials, el PESS persegueix aconseguir una oferta universal i dirigir els serveis socials al conjunt de la ciutadania; aquest gran repte requereix concretar el perímetre d’intervenció i l’àmbit competencial propi dels servei socials. Alhora, el Sistema Català de Serveis Socials s’ha d’articular i ordenar per superar la fragmentació i compartició actuals i desplegar un sistema d’informació, innovació, coneixement i recerca.
El PESS busca cohesionar, agilitar i universalitzar el Sistema Català de Serveis Socials (SCSS), que sigui més efectiu i que garanteixi una atenció centrada en la persona i la seva interacció familiar i comunitària. Per aconseguir-ho i d’acord amb el que preveu la Llei, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha impulsat un procés participatiu en col·laboració amb la Secretaria de Transparència i Govern Obert, per escoltar i incorporar aportacions i expectatives d’agents socials implicats en el document de bases del PESS.
Objectius del procés
Principal: Desenvolupar un debat sobre el document de bases del PESS (disponible a partir del 13 de setembre)
Sub-objectiu 1: Debatre l’orientació i l’estructura del document de bases del PESS i recollir les propostes dels participants
Sub-objectiu 2.: Incorporar propostes per reforçar:
· un paper més actiu de les persones i famílies en el procés de la intervenció social,
· la flexibilitat dels serveis i la incorporació de noves eines de treball (sistemes d’informació, recerca, atenció virtual, plataformes de serveis ....),
· nous rols de les professionals socials.
Sub-objectiu 3: Debatre l’aplicació i desplegament territorial amb el món local i incorporar les propostes de millora.
Sub-objectiu 4: Millorar l’equitat en l’oportunitat d’influència als agents del Sistema que històricament tenen baix impacte.
Les palanques del canvi: de què s'ha parlat?
Palanca 1. Les persones i les professionals: motors del sistema
Palanca 2. La vertebració i la reorganització: millor qualitat i integració
Palanca 3. L’acció comunitària i la prevenció: un sistema més proactiu
Palanca 4. La governança i el coneixement: decisions basades en l’evidència
Palanca 5. La intersectorialitat: intervenció holística
Compartir: