Ajuda
Són espais d'interlocució entre la ciutadania i l'Administració, on pots aportar les teves opinions, necessitats, propostes i expectatives.
Suma la teva participació a través dels mecanismes que tens a la teva disposició!
Fases del procés
La fase d’informació, reflexió i invitació a la participació es va obrir amb la publicació de l’informe Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana a final de febrer. Aquest informe es traslladarà arreu de Catalunya mitjançant sessions de presentació territorials amb presència del secretari de Política Lingüística i altres representants institucionals i acadèmics. Tindran lloc a Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Girona, L’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Mataró, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sort, Tarragona, Terrassa, Tortosa, Vic i Vilafranca del Penedès.
En aquestes sessions, s’hi explicarà el diagnòstic sobre el català que conté l’informe acadèmic i exposarà les principals línies i objectius tant del Pacte Nacional per la Llengua com els detalls del procés participatiu.
Política Lingüística també organitzarà sessions monogràfiques i taules rodones sobre els dotze eixos que vertebren el procés participatiu, nou de les quals seran focalitzades en àmbits socials: administracions públiques; món educatiu i de recerca; cohesió social i acolliment; món de la cultura; món audiovisual i mitjans de comunicació; món digital i tecnologies de la llengua; món socioeconòmic i laboral; salut i atenció a les persones; lleure, esport i món associatiu; dues tindran un caràcter més territorial, relacions entre els territoris de llengua catalana i àmbit estatal, europeu i internacional, i, finalment, hi haurà una sessió dedicada a la qualitat de la llengua, que tindrà lloc a l’Institut d’Estudis Catalans.
Així mateix, també en la fase informativa, des del web del Pacte es posaran a disposició de la ciutadania i la societat civil, dotze conferències en línia sobre cadascun dels eixos.
Durant les fases de deliberació i presentació de propostes, el Govern anima la ciutadania a participar en el procés a títol personal, detectant els principals reptes que consideren que té el català i proposant solucions. També insta les entitats i tota mena de col·lectius a organitzar sessions autogestionades amb els materials per facilitar el debat que es facilitaran al web del pacte i que permetran, també, aïllar reptes i proposar solucions. El govern, així mateix, organitzarà sessions deliberatives per a cadascun dels eixos. Es preveu que els canals de participació estiguin oberts a començament d’abril. S’admetran propostes fins al 30 de setembre, data en què finalitzarà la fase de participació.
Retorn d’informació a la ciutadania i es lliuraran els resultats a la taula del Pacte Nacional perquè s’incloguin en la discussió i l’elaboració de l’acord polític. Informe del procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua
Pacte Nacional per la Llengua. Procés participatiu
Reconsiderarem pressupòsits, revisarem polítiques, renovarem compromisos i preveurem línies d’actuació per al futur per convertir la llengua en un punt de trobada i en una eina de cohesió social
Quant a aquest procés
.
El Govern ha impulsat el Pacte Nacional per la Llengua, un projecte de país que té com a objectiu tractar els temes relacionats amb el català d’una manera frontal, dialogant i adaptada als temps actuals, incloent-hi el nombre màxim possible d’agents polítics i socials. Per aconseguir que aplegui el màxim nombre de veus i sensibilitats, ha organitzat un procés participatiu. En aquesta pàgina t'expliquem com dir-hi la teva.
Com participar-hi?
Si vols dir la teva en el procés participatiu pots informar-te, participar en les deliberacions i fer propostes.
Com pots informar-te?
T’oferim recursos perquè puguis conèixer a fons la situació de la llengua catalana en diversos àmbits. Informa-te'n
Com pots participar en les deliberacions?
Inscrivint-te i intervenint en les sessions deliberatives que organitzarà la Generalitat
Organitzant sessions de proximitat, amb materials de suport que facilitarà el Govern, o participant-hi
Com pots fer propostes?
Les propostes es podran fer entre l'1 d'abril i el 30 de setembre:
A títol personal, mitjançant el formulari que trobaràs al web de participació ciutadana.
De manera col·lectiva, sigui perquè són propostes formulades per entitats, sigui perquè són fruit de sessions de proximitat, mitjançant aquest formulari.
Què es farà amb totes les propostes presentades?
A finals de setembre, s'informarà la ciutadania de les propostes que s'han fet i es portaran a la mesa que ha d’acordar el Pacte
Quins són els grans temes que es tractaran?
Tots aquells que els ciutadans proposin sobre la situació de la llengua catalana, organitzats en les àrees temàtiques següents:
Administracions públiques
Educació i recerca
Cohesió social i acolliment
Cultura
Audiovisual i mitjans de comunicació
Món digital i tecnologies de la llengua
Àmbit socioeconòmic i laboral
Salut i atenció sociosanitària
Lleure, esport i món associatiu
Relacions entre els territoris de llengua catalana
Àmbits estatal, europeu i internacional
Qualitat de la llengua
Compartir