" class="part-icon-bars">

Procés de participació per a preservar i donar valor al cel de nit i a la qualitat acústica del Parc Natural de l'Alt Pirineu

Sessions deliberatives per recollir propostes per a la declaració de zona de protecció de la qualitat lumínica i de zona d’especial protecció de la qualitat acústica

Fase 4 de 4
Retorn i presentació pública document final 15/03/2021 - 30/06/2021
Fases del procés
Ajuda

Són espais d'interlocució entre la ciutadania i l'Administració, on pots aportar les teves opinions, necessitats, propostes i expectatives.

Suma la teva participació a través dels mecanismes que tens a la teva disposició!

Tanca l'ajuda

Quant a aquest procés

Aquest procés pertany a Procés

El Parc Natural de l’Alt Pirineu està treballant per obtenir la declaració de zona de protecció de la qualitat lumínica i de zona d’especial protecció de la qualitat acústica que atorga la Generalitat de Catalunya. 

És per això que durant els darrers dos anys el Parc ha estat fent mesures de la contaminació lumínica que han donat uns índexs òptims per poder optar a la declaració en tota l’àrea del Parc.

I en el cas de la qualitat acústica s’han fet mesures durant el mes d’agost als tres municipis que s’han interessat per optar a la declaració: Farrera, Alins i EMD d’Isil i Alós. I també en aquesta ocasió els índex obtinguts compleixen els requisits per obtenir-la.

Un cop comprovat que les mesures, tant el grau de soroll com el de qualitat lumínica, són òptimes, cal dur a terme un procés de participació amb els agents locals per tal de redactar un Pla d’actuacions que permeti posar en valor i conservar aquest llegat, que de vegades, per la naturalitat amb la que el percebem des del Pirineu, passa desapercebut.

La declaració és una oportunitat per al territori per preservar uns recursos excepcionals i assegurar unes condicions de vida òptimes per als seus habitants. Així mateix, també pot ser un recurs per a captar un turisme sostenible interessat en la tranquil·litat, l'escolta de la natura i l'observació del firmament, i permet tenir una oferta complementària no estacional als molts atractius turístics de la zona.

Qui pot participar?

Estan convidades a participar totes les persones i entitats vinculades al Parc Natural de l’Alt Pirineu: Ajuntaments, EMD i entitats públiques; escoles i centres educatius; empreses del sector turístic; empreses o entitats que realitzen activitats de divulgació a la natura; i tots els ciutadans, empreses i entitats sensibilitzades amb la preservació del llegat natural. 

En el cas de la declaració de punt de referència i àrea d’influència de la qualitat lumínica l’àmbit de participació és la totalitat del Parc Natural.

En el cas de la declaració de zona d’especial protecció de la contaminació acústica s’emplaça la participació als agents dels 3 municipis que s’han interessat en formar part del procés: Farrera, Alins i EMD Isil i Alòs. 


Departament Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
Grup promotor Parc Natural de l'Alt Pirineu
Entitats dinamitzadores mOntanyanes. Estratègies creatives per a la dinamització local
Disposa de retorn
Data d'inici 01 de Desembre de 2020
Data de finalització 30 de Juny de 2021
Referència: II-PART-2020-12-368

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/proteccioluminicaacustica/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/proteccioluminicaacustica/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>