" class="part-icon-bars">

Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya

#AssembleaClimaCAT La teva veu és canvi

Fase 4 de 4
Fase de valoració i retorn 12/02/2024 - 01/12/2024
Fases del procés
Ajuda

Són espais d'interlocució entre la ciutadania i l'Administració, on pots aportar les teves opinions, necessitats, propostes i expectatives.

Suma la teva participació a través dels mecanismes que tens a la teva disposició!

Tanca l'ajuda

Quant a aquest procés

Aquest procés pertany a

Què és l'Assemblea Ciutadana pel Clima?

Una Assemblea de 100 ciutadans i ciutadanes de Catalunya per a construir col·lectivament solucions que donin resposta a un dels desafiaments més importants que tenim pel futur: el canvi climàtic. Les 100 persones de Catalunya van ser escollides per sorteig i van tenir l'encàrrec d'analitzar, deliberar i elaborar propostes. L'Assemblea ha lliurat les seves recomanacions al Govern de la Generalitat, que les avaluarà i en donarà resposta per incorporar-les en les polítiques de país.


Els objectius de l'Assemblea


Davant d’un dels reptes més importants pel futur del nostre país i del món, el canvi climàtic, el Govern de la Generalitat ha volgut escoltar i recollir les propostes d'una mostra diversa de la ciutadania catalana. Ha estat una experiència i oportunitat úniques per ser part activa d’un projecte de millora democràtica del nostre país i participar, més enllà del vot, en la definició de polítiques públiques rellevants.

L'objectiu principal de l'Assemblea era aprendre, deliberar i finalment fer propostes sobre:

  • El canvi climàtic i el desplegament de les energies renovables
  • El canvi climàtic i el model d’alimentació per al futur


A més, l'Assemblea ha tingut l'ambició de:


  • Millorar, complementar i innovar en les possibilitats per incorporar la ciutadania en la elaboració de les polítiques públiques de la Generalitat.
  • Contribuir a la generació de coneixement i sensibilització envers els reptes de l’emergència climàtica a Catalunya.


Com es van triar les 100 persones de l'Assemblea?


Qualsevol ciutadà de Catalunya va tenir les mateixes possibilitats de rebre una de les 20.000 invitacions que es van enviar durant l'octubre de 2023 per formar part de l'Assemblea. Entre aquelles persones que es van inscriure es va realitzar un sorteig per fer la selecció final dels 100 assembleistes. La Generalitat ha treballat amb l'Institut d'Estadística de Catalunya i l'empresa Sortition Foundation per assegurar que entre les 100 persones hi eren representats perfils diversos de la societat catalana respecte a gènere, edat, nivells d'estudi, territori o origen. Més informació


Com funciona l'Assemblea? 


L'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya es va reunir durant un total de 6 sessions de treball entre la sessió inaugural del 18 de novembre de 2023 i la sessió final del 10 de febrer de 2024. Per participar-hi, no era necessari tenir coneixements previs sobre canvi climàtic. A les sessions es comptava amb el suport de persones expertes de diferents àmbits que compartien el seu coneixement, i amb un equip de dinamització que facilitava i donava tot el suport necessari a les persones participants.


Les persones que van formar part de l'Assemblea van rebre una compensació econòmica de 65€ per cadascuna de les 6 sessions, i es van posar a la seva disposició serveis de transport, càtering, allotjament o de cures, que facilitaven la participació de tothom. Més informació


L'Assemblea s'estructura en 3 fases:

Fase d'aprenentatge i formació

Durant les primeres sessions les persones participants rebien informació rellevant i diferents experts compartien amb elles coneixement i opinió des de diferents perspectives, per tal que es formessin un criteri i es posicionessin davant els reptes plantejats.

Deliberació i elaboració de recomanacions

Les persones participants van deliberar conjuntament i amb l'ajut dels dinamitzadors van elaborar recomanacions amb el major consens possible que van traslladar als responsables polítics.

Fase de retorn

El Govern analitzarà les recomanacions de l’Assemblea i rendirà comptes davant els membres de l’Assemblea i el conjunt de la ciutadania, explicant com s'incorporen les recomanacions en les polítiques de la Generalitat i en cas que alguna sigui descartada, els motius de la seva exclusió.

Més informació


El Grup Motor de l'Assemblea


El Grup Motor reuneix periòdicament experts i actors de la societat civil independents, tant de l'àmbit del canvi climàtic com de la participació ciutadana. La seva finalitat és supervisar el disseny, planificació, execució i seguiment de l'Assemblea per tal de vetllar per la qualitat i integritat de tot el projecte. Els responsables de la Generalitat informen i consulten amb el Grup Motor les decisions més rellevants del projecte.

Més informació


Quin és el compromís del Govern amb els resultats de l'Assemblea?


El Govern de la Generalitat analitzarà les recomanacions elaborades per l’Assemblea i valorarà la seva incorporació a les polítiques públiques de la Generalitat. Posteriorment s'efectuarà un retorn als membres de l’Assemblea i el conjunt de la ciutadania, rendint comptes de quines i com s’han incorporat les recomanacions a les polítiques de la Generalitat, així com quines han restat excloses i els motius de la seva exclusió.Aquest projecte compta amb el finançament dels fons Horizon Europe de la Comissió Europea sota el projecte Horizon-CLIMAS. Més informació.

Número de Subvenció (Grant Agreement Number): 1010940. Més informació.

Grup promotor Direcció General de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques i Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic
Disposa de retorn No
Data d'inici 18 de Novembre de 2023
Data de finalització 10 de Febrer de 2024
Referència: II-PART-2023-03-562

Compartir l'enllaç:

Si us plau, enganxa aquest codi a la teva pàgina:

<script src="https://participa.gencat.cat/processes/assembleaclima/embed.js"></script>
<noscript><iframe src="https://participa.gencat.cat/processes/assembleaclima/embed.html" frameborder="0" scrolling="vertical"></iframe></noscript>

Estadístiques

53

Participants

107

Seguidores

6

Trobades