Ajuda
Són espais d'interlocució entre la ciutadania i l'Administració, on pots aportar les teves opinions, necessitats, propostes i expectatives.
Suma la teva participació a través dels mecanismes que tens a la teva disposició!
Fases del procés
Aquest procés participatiu té la finalitat aportar evidència per a l'elaboració d'una diagnosi en relació a l'abordatge de les violències masclistes en el marc de l'atenció primària de Serveis Socials.
Qualsevol persona pot fer aportacions escrites a través de la plataforma Participa.gencat.cat.
Les aportacions han de ser sobre experiències en relació a les violències masclistes en l'àmbit de l'atenció primària dels Serveis Socials (PAVMAPSS).
5 sessions deliberatives amb professionals, entitats i usuàries. Més informació.
L'Equip de Gènere de la Direcció General de Serveis Socials ha elaborat una diagnosi de les dificultats i potencialitats de l'abordatge de les violències masclistes a l'atenció primària dels Serveis Socials (PAVMAPSS) a partir de:
Les dades quantitatives sobre l’atenció de les violències masclistes disponibles.
La informació recollida durant les formacions realitzades a les professionals de les ABSS catalanes durant els anys 2019-2022.
Les dades de caràcter qualitatiu recollides a partir del procés participatiu per elaborar el PAVMAPSS, que ha dut a terme la Direcció General de Serveis Socials durant l’any 2021 amb professionals, dones ateses i entitats.
S’hi inclouen les conclusions i recomanacions principals sobre l’atenció de les violències masclistes als serveis socials bàsics, extretes a partir de les dades exposades.
Aquesta diagnosi va ser publicada el juny de 2022: Diagnosi de l’abordatge de les violències masclistes als serveis socials d’atenció primària 2020-2021 (Enllaç extern)
L'equip de gènere i VM de la DGSS està treballant en la redacció del Protocol d'abordatge de les Violències Masclistes des de l'Atenció Primària de Serveis Socials, per tal d’emmarcar-lo dins el Protocol Marc per una intervenció amb diligència deguda en situacions de violències masclistes, aprovat el 13 d’octubre de 2022.
Per a elaborar aquest document de proposta es van dur a terme durant el novembre del 2021 i el febrer del 2022 grups d'aprofundiment, en els quals es van treballar diverses temàtiques, acord al resultat de la "Diagnosi d'abordatge de les VM als SS". Aquests grups d'aprofundiment van estar formats per professionals dels EBAS escollides per les coordinacions de les regions socials corresponents i coordinats i dinamitzats per les professionals de l'equip de gènere i VM de la DGSS. Aquest procés va estar assessorat per Almena Cooperativa feminista.
Protocol d’Abordatge de les Violències Masclistes a l’Atenció Primària de Serveis Socials (PAVMAPSS)
#pavmapss Evidències i expectatives per a la diagnosi en l'abordatge de les violències masclistes a l'atenció primària de serveis socials
Quant a aquest procés
Procés d'elaboració del Protocol d’Abordatge de les violències masclistes a l’atenció primària de Serveis Socials (PAVMAPSS).
La Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, defineix els protocols per una intervenció coordinada contra la violència masclista que contenen les bases per a definir els models d'intervenció els quals s'han de complementar amb el treball interinstitucional a nivell territorial i amb les pràctiques i les aportacions de tots els agents i àmbits implicats.
D’acord amb l’aprovació de la Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, el passat novembre del 2022, el Govern ha aprovat el Protocol Marc per una intervenció amb diligència deguda en situacions de violències masclistes. Aquest conté un nou paradigma d'intervenció des del qual, a partir d’ara, tots els poders públics han de treballar en els seus protocols i models d’intervenció, per tal d’establir una coordinació que asseguri que totes les respostes van alineades.
Cal tenir en compte que el 29 de desembre de 2020 Govern aprovà el Pla Estratègic de Serveis Socials 2021-2024 (PESS) on va esdevenir ferm el compromís per a la millora de l’abordatge de les violències masclistes des dels Serveis Socials. En aquesta línia, i considerant que la detecció de casos de violències masclistes, així com la coordinació amb la xarxa d’atenció especialitzada i el seguiment dels processos de recuperació i reparació de les dones i els seus fills i filles, és un objectiu cabdal de les àrees bàsiques de serveis socials, s’impulsa el primer protocol sectorial de Serveis Socials.
Així doncs, el propòsit del present procés participatiu és el de recollir les experiències i expectatives de les professionals i usuàries de les àrees bàsiques de Serveis Socials, així com de les professionals implicades en la resta de serveis de la xarxa d’atenció a les violències masclistes de Catalunya quan tenen coneixement de situacions de risc o d’evidències de violències masclistes. D’acord amb l’article 87 de la Llei 5/2008 de 24 de desembre del dret de les dones a eradicar la violència masclista, les administracions públiques, en les polítiques d’eradicació de la violència masclista, han de comptar preferentment amb la col·laboració dels consells de participació i entitats de dones.
A les diferents pestanyes d'aquesta pàgina es poden consultar les diverses fases amb què consta l'elaboració d'aquest protocol.
Compartir